Moj grad

Janković: Titula viteza je dodatna čast koja me odlikuje (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Dušan Janković na jubilarnim Ljubičevskim konjičkim igrama odbranio je titulu viteza Ljubičeva. Na ovogodišnjem višeboju takmičiće se za treću vezanu titulu, nakon koje bi u trajno vlasništvo dobio sablju, jedno od viteških znamenja koje dobijaju pobednici ovog takmičenja.

Prva pobeda, koju je ostvario 2022. godine, za Dušana Jankovića bila je veće iznenađenje, jer je, kako kaže za Boom 93 u polufinalu bilo napeto. 

„To je bilo baš jako polufinale, gde sam bio na ivici ispadanja. Ali sam ja i navikao da, kada sam na ivici ispadanja, sutradan bude mnogo bolje“, kaže Janković. 

Iako je finale krenulo sa pogocima, Janković se priseća da su malo ispred njega bila dva konkurenta – Marko Milenković i Nenad Anđelić.

„Onda je ono čuveno kurirsko jahanje donelo tu prednost, odnosno izjednačilo mene sa Markom, gde sam čekao samo ovo koplje, koje sad upravo treniramo, da vidim šta će on da uradi. Ako napravi taj mali kiks, tj. manje poena od mene, ja sam onda taj koji će poneti titulu te godine. Tako se desilo i prošle godine. Verovao sam da može da se ponovi, ali sve je to sport. Isto je kao košarka, vaterpolo, fudbal. Sve se menja iz trenutka u trenutak. Da otkrijem tajnu: kada sam video kišu i grmljavinu da dolaze ka nama, to mi je dalo neku nadu da će se uspeh možda ponoviti i da će ti otežani uslovi meni biti u korist, što i jeste bilo tako“, navodi Janković.

Foto: J.Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom 93

Na pitanje da li i u privatnom životu oseća odgovornost koju sa sobom nosi titula viteza odgovara da bilo da oseća ili ne, ljudi ponavljaju da je vitez i da treba biti ugledan.

„Ja sam ja. Živim taj svoj život. Radim svoj posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Meni je i to odgovornost – neka ponašanja su dozvoljena, neka ne. To opet sve potiče i od kuće, od vaspitanja itd. Ovo je samo još jedna dodatna čast koja odlikuje mene uz moje ime i prezime“, kaže Janković. 

Kako kaže, prvog septembra videćemo šta će se desiti i da li će biti taj koji je iz prve osvojio tri vezane titule i dobiti sablju u trajnu vlasništvo. 

Sablju je u trajno vlasništvo, nakon ostvarene tri uzastopne pobede, do sada dobio samo Marko Milenković. 

Dušan Janković ovogodišnju konkurenciju ocenjuje kao jaku.

„Ima mladih momaka koji su jako dobri jahači i jako dobri momci. Stariji jahači su isto dobri. Konji ih dobro slušaju, treninzi su dobri. Ja se uzdam u svoju smirenost, u sigurnost konja – da je on dobar, zdrav, da smo zajedno u kondiciji i u smirenosti. Obojica već znam o materiju“, zaključuje Janković.

Foto: S. Lisac/Boom 93

Podsetimo, od kraja jula na hipodromu se održavaju treninzi višebojaca. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, njihovim dugogodišnjim trenerom.

Ljubičevske konjičke igre održaće se 31. avgusta i 1. septembra na hipodromu, dok će prateći program igara početi nekoliko dana ranije koncertima u centru Požarevca.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.