Društvo

Toplotni udar kod pasa: Simptomi, prevencija i lečenje

Na udaru visokih letnjih temperatura su ne samo ljudi, već i njihovi ljubimci. Toplotni udar može bit opasan po život pasa, jer za razliku od ljudi psi ne mogu da se znoje preko kože i uglavnom se oslanjaju na dahtanje kako bi regulisali telesnu temperaturu.

Nemogućnost znojenja pse čini podložnijim pregrevanju.

Toplotni udar se dešava kada telesna temperatura psa poraste do opasnih nivoa, obično iznad 40 stepeni, usled duže izloženosti visokim temperaturama ili prekomernog napora u toplim uslovima.

Ako se ne leči brzo, toplotni udar može dovesti do otkazivanja organa, oštećenja mozga, pa čak i smrti, piše specijalizovani blog Vizsla.life.

Uzroci toplotnog udara
Najčešći uzroci toplotnog udara kod pasa su:

Ostavljanje psa napolju na suncu ili u loše ventilisanom prostoru bez pristupa hladu ili vodi može brzo dovesti do pregrevanja.
Ostavljanje psa u parkiranom automobilu, čak i sa malo otvorenim prozorima, može uzrokovati brzo povećanje temperature unutar vozila, što dovodi do toplotnog udara.
Prekomerni fizički napor tokom toplog ili vlažnog vremena može izazvati pregrevanje psa.
Psi sa respiratornim problemima, gojaznošću ili srčanim oboljenjima su podložniji toplotnom udaru.
Simptomi toplotnog udara
Prepoznavanje ranih znakova toplotnog udara je ključno za brzo reagovanje. Simptomi uključuju:

Prekomerno dahtanje ili otežano disanje
Slinjenje, gusta ili lepljiva pljuvačka
Svetlocrvene ili blede desni
Slabost ili nestabilno kretanje
Povraćanje ili dijareja
Zbunjenost, vrtoglavica ili gubitak koordinacije
Napadi ili kolaps
Ubrzan puls
Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, potrebno je odmah reagovati.

Prva pomoć i lečenje
Ako sumnjate da vaš pas ima toplotni udar, preduzmite sledeće korake odmah:

Premestite psa na hladnije mesto: Izvedite psa iz toplote i stavite ga u hladovinu ili klimatizovano područje.

Ohladite psa: Koristite hladnu (ne ledenu) vodu da pokvasite telo psa, posebno glavu, vrat i grudi. Izbegavajte korišćenje ledene vode, jer može izazvati sužavanje krvnih sudova, što usporava proces hlađenja. Takođe možete koristiti ventilatore kako biste ubrzali hlađenje.

Ponudite vodu: Dozvolite psu da pije male količine hladne vode. Izbegavajte forsiranje, jer može doći do gušenja.

Pratite temperaturu: Ako je moguće, izmerite rektalnu temperaturu psa. Cilj je da temperatura padne na oko 39,4°C, a zatim prestanite sa hlađenjem kako biste izbegli hipotermiju.

Potražite veterinarsku pomoć: Čak i ako se vaš pas čini oporavljenim, važno je da ga odvedete kod veterinara što pre, jer toplotni udar može izazvati unutrašnja oštećenja koja nisu odmah očigledna.

Saveti za prevenciju
Prevencija toplotnog udara je uvek bolja od lečenja. Evo nekoliko ključnih saveta kako da zaštitite svog psa:

Izbegavajte vrućinu tokom dana: Šetajte psa rano ujutro i kasno uveče kada su temperature niže.

Obezbedite hladovinu i vodu: Osigurajte da vaš pas ima pristup svežoj vodi i hladovini ukoliko je neophodno da bude napolju.

Nikada ne ostavljajte psa u automobilu: Temperature u parkiranom automobilu mogu brzo porasti u roku od nekoliko minuta, čak i sa malo otvorenim prozorima.

Ograničite vežbanje: Smanjite intenzitet i trajanje vežbanja tokom vrućih dana, posebno za pse sa gustom dlakom, spljoštenim licem (brahiocefalične rase) ili zdravstvenim problemima.

Koristite proizvode za hlađenje: Razmotrite korišćenje rashladnih prsluka, prostirki ili marama dizajniranih za održavanje psa hladnim.