Moj grad

Uklanjanje rečnog nanosa preduslov za izgradnju marine

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

FOTO: Pristanište/M. Veljković/Boom93

Agencija za upravljanje lukama potpisala je Ugovor o bagerovanju marine u Smederevu sa preduzećem „Hidro Baza Agregati” Beograd.

Kako se navodi na sajtu Agencije za upravljanje lukama, radovi na bagerovanju podrazumevaju vađenje oko 50.000 kubnih metara mulja, a rok za njihov završetak je 150 dana od potpisivanja Ugovora.

Predstavnici Agencije naglasili su da uklanjanje rečnog nanosa na lokaciji buduće smederevske marine predstavlja preduslov za njenu izgradnju.

Marina će se nalaziti u blizini Smederevske tvrđave. Na sajtu Agencije navodi se kako će njen položaj doprineti  dodatnom razvoju turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja na Dunavu.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović u junu je naveo da će za čišćenje akvatorije buduće smederevske marine biti izdvojeno 50 miliona dinara.

Marina u Smederevu jedna je od ukupno pet marina koje će se graditi u okviru projekta "Zaplovi Srbijom". Projektom je obuhvaćena i izgradnja marine u Velikom Gradištu, koja je počela u aprilu 2024. godine. U okviru navedenog projekta planirana je i izgradnja marine u Golupcu, Kladovu i Somboru.