Društvo

Protestna vožnja protiv iskopavanja litijuma u Prijepolju: „Građani prevazišli pritiske i podržali borbu“

Foto: N1 printscreen

Foto: N1 printscreen

Protestna vožnja protiv namere aktuelne vlasti da dozvoli kompaniji Rio Tinto otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra održana je večeras u Prijepolju. Jedan od organizatora protesta rekao je za N1 da su uprkos velikim pritiscima uspeli da organizuju miran skup.

Protestna vožnja krenula je od kanjona reke Mileševke u blizini manastira Mileševa nešto posle 18 časova, piše N1.

KOkupljeni građani kretali su automobilima ka centru, zatim nastavili vožnju kroz prigradska naselja Kolovrat, Veliku Župu, Ivanje i Raišnjevo, a potom se vratiti nazad do Doma kulture.

Jedan od organizatora protesta Damir Bećirbašić, rekao je za N1 da su uprkos velikim pritiscima uspeli da organizuju miran skup bez ijednog incidenta.

„U malim i devastiranim opštinama poput Prijepolja je izuzetno teško motivisati građane i organizovati bilo kakav skup zbog ogromnih pritisaka na zaposlene u javnom sektoru, straha od gubitka posla, ali glavna stvar jeste da je ogroman broj građana Prijepolja prevazišao sve to, izašao i podržao zabranu iskopavanja litijuma i otvaranja rudnika“, navodi naš sagovornik.

Kako ističe, ponosni su što su pokazali da je Prijepolje deo Srbije i da građani razumeju probleme drugih opština i da su solidarni sa njima.

„Ovo je jedan od retkih nestranačkih i građanskih skupova u Prijepolju u poslednjih deset godina i na to smo ponosni“, naglašava.

Sagovornik N1 navodi i da su zahvalni Policijskoj upravi u Prijepolju što je protestna vožnja protekla bez ikakvih problema.

„Skup je protekao mirno, uz učesnike različitih nacionalnosti, različitih političkih pogleda i shvatanja. Glavna poruka jeste da nam je priroda prioritet. Želimo da živimo u zdravoj životnoj sredini, da razvijamo poljoprivredu, održivi turizam i druge grane privrede“, zaključuje Bećirbašić.

Dragana Rakidžija, jedna od organizatorki, navela je za N1 da su u prethodnom periodu organizatori prošli kroz veliku torturu od strane režimskih medija.

„Redari su nam otkazali obezbeđivanje skupa pod prisilom i pretnjama da će ostati bez licenca. U koloni su bili dobri i čestiti ljudi koji nisu došli tu iz nekakve zle namere nego da svojim buntom kažu i pokažu da je Prijepolje deo Srbije i da ne želimo da se kopa litijum. Želimo zdravu Srbiju i da svojoj deci ostavimo zdravu budućnost“, smatra Rakidžija.

Kako navodi, neće odustati od dalje borbe protiv iskopavanja litijuma.

„Poruka onima koji se boje da izađu na ovako miran protest je da se probude iz svojih lažnih života“, ističe i dodaje „mi odustati nećemo“.

Organizatori su se zahvalali građanima na strpljenju jer je u saobraćaj u toku protestne vožnje bio usporen.

Protesti se večeras održavaju i u Valjevu i Ivanjici.

Protesti održani u više od 50 gradova

Od 28. juna do 10 avgusta, u organizaciji ekoloških udruženja i grupa građana, protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma održani su više od 50 gradova: Loznici, Beogradu, Leskovcu, Čačku, Nišu, Vranju, Lazarevcu, Vladimircima, Malom Zvorniku, Beloj Crkvi, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi i Šapcu.

Građani su bunt iskazali i na protestima u Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Kniću, Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti, Obrenovcu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji.

Proteste zbog najave otvaranja rudnika litijuma podržale su mnoge poznate ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić, Nenada Jezdića, Bojane Novaković, Svetlane Cece Bojković, Gorice Popović, Jelene Stupljanin, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, muzičara Zorana Kostića Caneta, pevača Milana Topalovića Topalka…

Proteste su podržali i univerzitetski profesori Ivanka Popović, Tamara Džamonja Ignjatović, Dragana Đorđević, Duško Brković, Milo Lompar, Ratko Ristić, Branimir Jovančićević, Duško Kuzović, Lazar Kričak, Jovo Bakić, Ljiljana Tomović, Dejan Šoškić…

Podršku narodu koji protestuje protiv otvaranja rudnika litijuma dali su i košarkaški trener Duško Vujošević, košarkaš Vladimir Štimac, pisac Gojko Božović, akademik Nenad Krstić, princ Filip Karađorđević, 100 medicinskih radnika iz Gornjeg Milanovca, nekoliko udruženja Srba s Kosova i Metohije, sve opozicione političke stranke i pokreti…

Nameru vlasti da dozvoli kompaniji Rio Tinto otvoranje rudnika litijuma u dolini Jadra osudili su i pojedini velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve: mitropolit australijsko-novozelandski Siluan, mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop dizeldorfski Grigorije i nekoliko sveštenika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta ponovio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto u Jadru trebalo da počne s radom 2026. godine, „ukoliko se obezbede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi“, zašta će, kako je rekao, on biti garant.

U proteklih osam dana, vlasti su uhapsile i na policijsko ispitivanje privele više od 40 ekoloških aktivista koji se terete za „nasilno rušenje ustavnog poretka“. Mnogima su oduzeti mobilni telefoni i pretreseni stanovi.

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ izjavio je juče na Tekerišu da će se naredni koraci kada je reč o formi protesta zbog najave iskopavanja litijuma, preduzimati shodno tome kako se vlast i kompanija Rio Tinto budu ponašali.