Moj grad

Homolje: Ljudi i stoka žedni, pijaća voda ide u bušotine

Foto: N1 printscreen

Foto: N1 printscreen

Čista voda iz Žagubice, u cisternama, dan i noć stiže do vrha Čoka Rakita, gde su istražne bušotine kompanije "Dandi" koja traži zlato. Kada ni to nije dovoljno - "Dandi" vodu "preuzima" iz okolnih potoka, što je zabranjeno. Aktivisti pitaju šta se dešava, ali od Javnog komunalnog preduzeća "Belosavac" ne dobijaju odgovor.

„Non-stop ovako direktno krše Zakon o vodama, član 72 koji zabranjuje da se voda koja je kvaliteta pijaće isporučuje bilo kome, osim stanovništvu“, kaže aktivista Ivan Milosavljević, pokazujući na cisterne sa vodom.

Već na putu ka Čoka Rakiti sreću se te cisterne sa vodom. One i noću, na 40 stepeni dovoze čistu vodu za istražne bušotine.

„Evo, vatrogasno vozilo, donacija Evropske Unije, sad se koristi za dovlačenje vode“, rekao je Milosavljević.

A šta je sa vodom za ljude na Homolju, pita N1.

„Oni dobijaju pijaću vodu, a Žagubica i Laznica trenutno nemaju vodu, da li su svestni da je to protivzakonito, rekli su da bi rado koristili tehničku vodu, ali takve u Žagubici nema“, kaže aktivista Mladen Ilić.

Kada nije dovoljno vode iz vodovoda, kompanja Dandi gura cevi u okolne potoke koji su duboko u šumi, misleći da to niko ne vidi.

Iz tih potoka voda je direktno mogla da se pije a sada su pretvoreni u mutne bare.

„Ono što sad vidimo je da je potok zamućen, tako da su sigurno na još jednom mestu i spremaju nešto slično“, kaže Milosavljević.

A sve zarad istražnih bušotina za ispitivanje zlata.

Rudnik bi po dosadašnjim informacijama trebalo da radi šest do seda, godina a ruda da se na otvorenim kopovima tretira cijanidom.

„Intezivni radovi počeli su pre tri godine i onda nas je predsednik obavestio da nas je ‘pogledao Bog’. Eto, tako izgleda kad nas ‘Bog pogleda'“, kaže Milosavljević.

Na bušotinama rade radnici iz Bugarske, Rumunije pa i Turske.

Više pročitajte na LINKU.

Ivan Milosavljević, ekološki aktivista i član Udruženja "Rendžeri istočne Srbije", u četvrtak je bio na razgovoru u Biji. Više o tome pročitajte OVDE.