Moj grad

Ristić: Cilj je da u budućnosti kao Ergela “Ljubičevo” imamo više konja na trkalištu

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Nezaobilazan deo Ljubičevskih konjičkih igara jeste Ergela “Ljubičevo”, jedna od najstarijih ergela u Srbiji. Uoči 61. LjKI razgovarali smo sa Jovicom Ristićem, v.d. direktorom Javnog preduzeća “Ljubičevo”.

U razgovoru za Boom 93 ističe da su mu ovo prve Ljubičevske konjičke igre kao v.d. direktoru JP “Ljubičevo”, što za njega predstavlja veliku čast.

“Jako držim do tradicije i mnogo mi je drago što imam životnu priliku da budem na čelu Javnog preduzeća “Ljubičevo” i da mi učestvujemo na Ljubičevskim konjičkim igrama. Nadamo se uspehu kao i svi učesnici. Smatram da imamo dobre i kvalitetne konje, ali sve je to sport i sreća, tako da ćemo videti šta će biti na kraju", rekao je Ristić.

Kada je u pitanju ova trkačka sezona, grla Ergele Ljubičevo ostvarila su uspeh u dve trke na Šabačkim konjičkim svečanostima.

“Prva trka je bila na hiljadu metara. Naša Džumanđi je osvojila, za koju naglašavam da je domaći odgoj, što je po meni jako bitno jer treba da držimo do našeg odgoja. Druga je trka na 1350 metara. To je kup dvogodaca. Naš Pavan koji je osvojio, da ne budem baš previše pretenciozan, dosta lagano je dobio tu trku”, kaže Ristić.

Ergela “Ljubičevo”, kako kaže, nema svoje jahače, ali će ići u tom pravcu da ih u budućnosti bude.

Priprema za trke je svakodnevna.

“Imamo jutarnji i popodnevni trening svakog dana. Naš trener je baš posvećen tome. Možda i ja doprinosim jer tražim dosta ozbiljnosti. Imam samo reči hvale  za ono što smo za sada zajedno prošli. Nadam se da će sve ovo što radimo do sada, uroditi plodom, odnosno da ćemo imati uspeh”, navodi v.d. direktor.

Govoreći o grlima koja se izdvajaju na trkama, Ristić navodi da bi, što se tiče kasačkih trka, uspeh mogli da ostvare konji iz štale košarkaša Nikole Jokića.

Foto: J. Milenković/Boom93

"Što se tiče galopskih trka, tu nemam konkretno nekoga koga bih izdvojio kao najboljeg, jer ima dosta kvalitetnih grla koja su od početka godine uvezena u našu zemlju, tako da ne bih mogao ništa za to da kažem. Imam nekog svog potencijalnog pobednika, ali ne bih da pričam unapred”, navodi Ristić.

Saradnja sa Konjičkim društvom “Knez Mihailo” iz Požarevca je, kako kaže, na veoma visokom nivou.

“Mi smo naslonjeni jedni na druge, i mislim da u budućnosti tako i treba da bude. Treba da pomožemo jedni drugima, jer mislim da smo mi u stvari jedno, samo dva preduzeća, što bi se reklo – jedno telo a dve duše”, ističe Ristić.

Ono što izdvaja kao cilj u budućnosti, kada su LjKI u pitanju, to je da kao Ergela “Ljubičevo” imaju više konja na trkalištu, odnosno da imaju više kandidata koji mogu da učestvuju na različitim dužinama.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.