Moj grad

Direktor KD “Knez Mihailo”: Ideja je da u narednom periodu LjKI obuhvate sve konjičke discipline u Srbiji

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Pred nama su 61. Ljubičevske konjičke igre, koje će se održati 31. avgusta i 1. septembra na Hipodromu u Požarevcu. Ovim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Milenkovićem, direktorom Konjičkog društva “Knez Mihailo”.

Ljubičevski konjički višeboj ovu manifestaciju čini jedinstvenom u Srbiji. Kvalifikacije za višeboj održaće se danas, 24. avgusta, sa početkom u 17 časova, na Hipodromu.

Kako Aleksandar Milenković kaže za Boom 93, broj takmičara je veći u odnosu na ranije godine.

“Ove godine je na samom startu prijavljeno 23 takmičara, što je značajno više u odnosu na ranije godine. Međutim, u toku samog takmičanja određeni broj je odustao, tako da u samo kvalifikaciono takmičenje ide 19 takmičara, što je opet više u odnosu na prethodni period”, kaže Milenković.

Najmlađi takmičar ove godine je sedamnaestogodišnji Dimitrije Brezjanović. Direktora Konjičkog društva pitali smo koliko su mladi uopšte zainteresovani za ovaj sport i na koji način Klub pokušava da ih privuče.

“Ljubičevski konjički višeboj je nešto što privlači sve konjare i sve članove Konjičkog društva koji se bave ovim sportom. Prva pomisao Požarevljana kada je u pitanju bavljenje konjičkim sportom jeste Ljubičevski višeboj. Ono što mi kao Društvo radimo je da držimo školu jahanja koja je potpuno besplatna. Na taj način gledamo da privučemo što veći broj mladih da se bave konjičkim sportom. Što se tiče muškaraca, višeboj je nešto što je njima najatraktivnije. Svi imaju ideju da se jednom oprobaju u Ljubičevskom konjičkom višeboju”, navodi Milenković.

Osnovni uslov da neko postane višebojac jeste da je član Konjičkog društva “Knez Mihailo”.

“Samo prijavljivanje za takmičenje u višeboju se vrši u julu, pred Ljubičevske konjičke igre. Kako se uopšte postaje višebojac? Prvi korak jeste da vladate veštinom jahanja. Zato imamo školu jahanja u kojoj se uči osnova jahanja i uopšte konjarstva i konjičkog sporta. Prvo je prilazak konju, zatim opremanje konja za jahanje, jahanje, nega konja, ishrana konja. Sve to jedan višebojac mora da zna, jer on sutradan, kad počne da se takmiči u višeboju, dovodi svog konja o kome mora i da se brine, i da ga hrani, i da ga trenira. I, naravno, ponovo podvlačim, mora da ovlada veštinom jahanja dovoljno da može sa konjem da upravlja i da izvršava zadate radnje u višeboju”, objašnjava Milenković.

Foto: J. Milenković/Boom93

Program Ljubičevskih konjičkih igara predstavljen je juče u Ergeli Ljubičevo.

Kako Milenković ističe, program je tradicionalan.

“U okviru Ljubičevskih konjičkih igara možemo videti ukupno 12 trka, i to 6 kasačkih i 6 galopskih trka. Najznačajnija nadmetanja što se tiče tog takmičarskog programa jesu galopska trka “Kup Ljubičeva”, sa nagradnim fondom od 2 miliona dinara i kasačka trka “Knez Mihailo” sa nagradnim fondom od 800 hiljada dinara. Pored tih trka, u subotu publika može da vidi još 4 kasačke i 2 galopske, dok je program u nedelju, više opredeljen galoperima, tako da ćemo imati 4 galopske i 2 kasačke trke. Pored galopskih i kasačkih trka, planirano je da se održe i 2 utakmice u preskakanju prepona, jedna u subotu, jedna u nedelju”, navodi Milenković.

Polufinale Ljubičevskog konjičkog višeboja održaće se 31. avgusta, a finale 1. septembra. Višeboju će prethoditi tačka voltižovanja dece.

Foto: J. Milenković/Boom93

Takmičenja u daljinskom jahanju neće biti ni na 61. LjKI.

“U Savezu je prijavljeno svega par takmičara za tu disciplinu, tako da se ni prvenstvo Srbije u toj disciplini nije održalo. Ja se nadam da će već naredne godine biti održano. Mi smo se ove godine prijavili za takmičenje u daljinskom jahanju, ali nažalost nema dovoljnog broja konja za to takmičenje”, objašnjava Milenković.

Broj grla koji će učestvovati na takmičenju još uvek nije poznat.

“Našim pravilima u Galopskom i Kasačkom savezu propisano je da se upis grla i potvrda starta vrši u nedelji kada se trke održavaju. U ponedeljak, 26. avgusta, biće upis i prijava grla za takmičenje, a utorak je potvrda starta i brisanje”, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, postoje najave da će među takmičarima biti gostiju iz Bugarske i Mađarske.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kada su u pitanju uslovi na požarevačkom Hipodromu, direktor KD “Knez Mihailo” kaže kako se trude da oni budu dobri, ali da se suočavaju sa brojnim problemima.

“Što se tiče, recimo, treninga galopskih grla, imamo veliki problem, jer je na prostoru naše peščane trening staze izgrađeno trafo-polje. Izgradnjom tog trafo-polja staza je presečena i praktično je neupotrebljiva. Snalazimo se na razne načine, pokušavamo da tu stazu rekonstruišemo i da je prilagodimo našim potrebama, ali je to zaista teško. Što se tiče kasača, kasači treniraju na stazi na kojoj se i odvijaju takmičenja. Ona takođe zahteva jednu veliku rekonstrukciju i ima najava od strane Grada Požarevca da će se i jedna i druga staza koje se koriste za takmičenja u nekom doglednom periodu rekonstruisati i poboljšati”, rekao je Milenković.

Ljubičevske konjičke igre imaju tradiciju koja ulazi u sedmu deceniju. Prema Milenkovićevim rečima, ta tradicija se mora održati. Ipak, manifestacija se treba unaprediti proširenjem konjičkih disciplina koje bi bile prikazane u okviru LjKI.

“Zamisao je da već u narednom periodu krenemo da sarađujemo i sa takmičarima koji se bave dresurnim jahanjem i vožnjom takmičarskih zaprega. Kada bismo te dve discipline uvrstili u program Ljubičevskih igara, sve konjičke discipline koje postoje u Republici Srbije bile bi vidljive, dostupne publici na Ljubičevskim konjičkim igrama. Ideja nam je da u nekom narednom periodu Ljubičevske konjičke igre obuhvate sve konjičke discipline koje postoje u Republici Srbiji”, zaključuje Milenković.

Podsetimo, od kraja jula na hipodromu se održavaju treninzi višebojaca. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, njihovim dugogodišnjim trenerom.

Na jubilarnim, 60. Ljubičevskim konjičkim igrama, titulu viteza poneo je Dušan Janković. Na ovogodišnjem višeboju takmičiće se za treću vezanu titulu, nakon koje bi u trajno vlasništvo dobio sablju, jedno od viteških znamenja koje dobijaju pobednici ovog takmičenja. Sa Dušanom Jankovićem razgovarali smo o titulama i ovogodišnjem takmičenju. 

Razgovarali smo i sa Sinišom Stokićem i Markom Milenkovićem, šestostrukim vitezovima Ljubičeva. Još jedna pobeda donela bi im novi rekord u istoriji ovog takmičenja.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.