Ekonomija

Vučević otkrio koliki će biti minimalac u 2025. godini

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Minimalna zarada u 2025. godini biće 53.582 dinara, izjavio je danas premijer Srbije Miloš Vučević nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Minimalna zarada pokrivaće u narednoj godini minimalnu potrošačku korupu, naglasio je on.

Vučević je istakao da posle šest godina Vlada Srbije ne donosi jednostrano tu odluku, piše Danas.

„Sa ponosom mogu da obavestim javnost da posle šest godina imamo postignut dogovor između sva tri partnera, Unije poslodavaca, sindikata i Vlade Srbije kolika će biti minimalna zarada za 2025. godinu“, naglasio je on.

Vučević je otkrio i kolika će minimalna zarada biti naredne godine.

On je istakao da su nakon dosta sastanaka, kolegijuma i mnogo rada postigli dogovor da povećanje bude 13,7 odsto, odnosno da minimalac bude 308 dinara po času.

Na mesečnom nivou to će iznoisti 53.582 dinara.

Podsećamo, ovaj predlog minimalca je već pre nekoliko dana izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sindikati su kasnije za Danas potvrdili da će na sednici Socijalno-ekonomskog saveta pristati da se minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe, odnosno na sumu od 53.500 dinara.

Sindikati koji su učestvovali u pregovorima sa predstavnicima Vlade i poslodavaca nisu bili zadovoljni što nije prihvaćen njihov predlog da minimalac bude 60 odsto od iznosa minimalne potrošačke korpe, što je 61.800 dinara, međutim naveli su da će nakon pritiska koji su izvršili na nadležne njegov iznos po prvi put biti izjednačen za iznosom minimalne potrošačke korpe što predstavlja određeni uspeh.