Moj grad

Milenković nakon sedme titule viteza: Postaviću sebi nove ciljeve i ići ka njima

Foto: Boom 93

Foto: Boom 93

Marko Milenković pobednik je 61. Ljubičevskog konjičkog višeboja. Ponevši titulu viteza sedmi put, upisao se u istoriju kao višebojac sa najvećim brojem titula.

Uoči Ljubičevskih konjičkih igara Boom 93 prisustovao je treningu višebojaca. Milenković je tada u intervjuu izneo kako je siguran da će sedma titula doći jednog dana, što se i ostvarilo.

Kako kaže, utisci nakon pobede još uvek se nisu slegli.

“Mogu reći da je moj san ostvaren i da su neki ciljevi za sada delimično ispunjeni. Verovatno ću postaviti sebi nove ciljeve i ići dalje ka njima”, kaže Milenković za Boom 93.

Na pitanje koji su to rekordi koje bi voleo da ostvari navodi da oni dolaze sami po sebi, a da su njegov cilj prevashodno same titule.

“Pokušaću da ih u narednih nekoliko godina, do decenije, nanižem što je više moguće”, rekao je Milenković.

Foto: Boom 93

U razgovoru smo se osvrnuli na to šta je sve do sada postigao u Ljubičevskom konjičkom višeboju.

“Sada već imam sedam titula, od kojih su tri vezane, što do sada niko u istoriji nije uspeo da uradi. Od tih sedam titula imam tri sa maksimalnim brojem poena, tj. 15”, navodi naš sagovornik.

Takođe, Marko Milenković drži rekord u kurirskom jahanju, koji je postavio 2018. godine, kada je zadatu deonicu prešao za 22 sekunde i 69 stotinki.

Foto: Boom 93

Kada smo prisustvovali treningu, Milenković je trenirao sa Mega Boom-om, grlom u njegovom vlasništvu.

Ipak, posle dve godine pauze na višeboju je nastupio i pobedu ostvario sa Nevalom, sa kojim je postigao i sve prethodne uspehe.

“Imao sam plan da sa Mega Boom-om idem u pohod na ovu titulu. Međutim, desile su se neke promene. To je sve ispalo došlo spontano i slučajno. Čak nisam imao plana da uzmem grlo Neval ove godine. Ono je bilo sa njegovim vlasnikom u treningu. Međutim, nisu imali tu sreću da prođu i ispali su u kvalifikacijama. Nakon toga sam počeo da razmišljam o toj opciji. Kontaktirao sam njegove vlasnike i dogovorili smo se. Konj i ja se poznajemo. Mi smo jedan savršen spoj i ispostavilo se da ne možemo jedan bez drugog”, rekao je Milenković.

Za uspeh na takmičenju, kako ističe, važno je da postoji spoj između konja i jahača.

Foto: Boom 93

Ova pobeda nije rekordna samo za Milenkovića već i za samog Nevala.

“U istoriji igara nije se dogodilo da jedno grlo osvoji toliko titula. Eto, to je pošlo Nevalu za rukom isto kao i meni. Mi smo jedini spoj jahača i konja koji su uspeli toliko puta da osvoje te rezultate”, kaže Milenković.

Govoreći o Nevalu, ističe da je on “jednostavno rođen savršen”.

“Njegova glava, njegova mirnoća, njegove graciozne kretnje. Jednom rečju, on je – savršenstvo”, ističe Milenković.

Foto: Boom 93

Nevala poznaje još od kada je bio u ždrebe.

“On je oždrebljen u Ergeli Ljubičevo, još 2002. godine. Ja sam tada bio klinac, to su bili i moji počeci. On je bio treniran za trke. Međutim, zbog nekih svojih sitnih problema bio je povučen iz treninga. U međuvremenu je i prodat. Kupila ga je porodica Kresoje i od tada počinje njegov put. Ja sam još uvek bio mlad da se takmičim u višeboju. Njega je u višeboju jahalo nekih sedam-osam takmičara dok ja nisam došao na red, takođe sticajem okolnosti, 2014. godine, kada smo krenuli u ovaj naš pohod”, rekao je naš sagovornik.

Upitali smo ga da li ćemo ih zajedno gledati i na sledećem višeboju.  

 “Mi ćemo se potruditi da njegovo zdravlje ostane besprekorno. Zašto da ne probamo i dalje?”, navodi on.

Foto: Boom 93

U višeboju je, prema njegovim rečima, sve izazov.

“Najveći izazov je taj što ga ja nisam jahao dve godine, a uzeo sam ga par treninga pred samo takmičenje. Zbog svog konja morao sam da promenim i stil jahanja i stil gađanja, tako da mi je malo predstavljalo problem da mu se prilagodi, ali na kraju je ispalo kako treba jer sam znao i verovao da to može da funkcioniše. Svih ovih godina unazad funkcionisali smo besprekorno”, rekao je Milenković.

Upitali smo ga može li neku titulu izdvojiti kao najdražu.

“Kaže se da je prva titula najlepša, ali svaka nosi neku svoju posebnu draž i svaka je priča za sebe. Mogu reći da mi je ova titula bila jedna od najtežih, jer sam na neki način probio rekord i postao najbolji. Morao sam da probijem taj led i izađem na vrh”, kaže Milenković.

Foto: Boom 93

Ono što je primetno na višeboju jeste staloženost i koncentracija koju ovaj takmičar ima. Upravo održavanje koncentracije ističe kao nešto najteže u čitavom takmičenju i što crpi mnogo snage i energije.

“Možda sam takvog mentalnog sklopa da se jednostavno isključujem iz svega i fokusiram se na određeni zadatak. Verovatno je to nešto što vučem u genima, nešto što mi je u krvi”, rekao je Milenković.

Govoreći o značaju titula, ističe da su one značajne za njega lično jer je to nešto što voli i nosi u srcu, nešto u čemu je dobar..

“Ja za drugi sport ne znam. Titule su dokaz samome sebi da mogu da budem uspešan i da budem najbolji”, zaključuje Milenković.

Foto: Boom 93