Moj grad

Milenković: Znam da će sedma titula doći jednog dana

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Marko Milenković jedini je višebojac u istoriji Ljubičevskih konjičkih igara koji je, osvojivši tri vezane titule, sablju, jedno od viteških znamenja, dobio u trajno vlasništvo. Ukupno je ostvario šest pobeda, što znači da bi mu još jedna donela novi rekord.

Prvu titulu osvojio je pre 10 godina, i od tada niže uspehe. Čak tri pobede osvojio je sa maksimalnih 15 poena. Čitavu deceniju osvaja neko od prva tri mesta na ovom takmičenju.

Za Boom 93 Marko Milenković navodi da primećuje ogroman napredak što se tiče takmičenja.

“Pokazuje se da i neki slabiji takmičari, koji nikad nisu pobedili, postižu bolje rezultate, odnosno više poena”, kaže Milenković.

Kada je u pitanju atmosfera među takmičarima, navodi da se trude da među njima vlada prijateljstvo.

“Međutim, kada dođe vreme takmičenja, onda se prebacimo na neki drugi režim i onda više nismo prijatelji, nego rivali”, rekao je Milenković.

Titule je osvajao sa Nevalom, a od 2022. godine takmiči se sa grlom Mega Boom.

Kako kaže, na njegovo učešće u višeboju promena konja jeste uticala do neke mere, ali ne mnogo.

“Poslednje dve godine nisam imao sreće. U pitanju je bilo vreme. On (Mega Boom) ima tu manu da je malo neposlušan, tako da sam malo lošije odradio kurirsko jahanje, i to me je koštalo titule”, rekao je Milenković.

Foto: S. Lisac/Boom93

Navodi da, nakon dva zajednička nastupa, on i njegov konj na neki način jesu postali povezaniji.  

“Ja sam taj koji kompenzuje i ja se prilagođavam njemu, jer on nema više kapaciteta i mogućnosti za nekim napredovanjem”, kaže Milenković.

Višebojci se takmiče u pet disciplina, a to su gađanje topuzom u metu, gađanje strelom, gađanje kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje.

Disciplina u kojoj se oseća najsigurnije jeste gađanje strelom u metu.

“U toj disciplini se osećam najsigurnije, bez trunke treme, straha i gotovo sam siguran da će pogodak biti najmanje dva poena”, kaže naš sagovornik.

Na 55. Ljubičevskim konjičkim igrama, 2018. godine, postigao je rekord u kurirskom jahanju, prešavši zadatu deonicu za 22 sekunde i 69 stotinki.

Foto: J. Milenković/Boom 93

Na pitanje da li su postojale određene ličnosti koje su mu bile uzori odgovara da ih je bilo nekoliko, ali da sada uviđa kako je to bila greška. Ističe da je sada sam sebi idol.

Iako zasigurno predstavlja motivaciju, pitali smo ga da li mu misao o sedmoj tituli stvara i pritisak.

“Ja sam sve svoje pritiske prevazišao davnih godina, još kada je trebalo da osvojim tri vezane titule. Sada imam minimalni pritisak zbog te sedme titule, mada i ne žurim oko nje. Ja znam da će ona doći jednog dana, da li će to biti ove godine, sledeće ili za pet – do kraja moje karijere definitivno mislim da će doći”, rekao je Milenković.

Sedma titula za njega bi, kako kaže, bila dokaz samome sebi, pa čak i drugima.

Što se tiče konkurencije, kaže da je jako teško oceniti, budući da postoje ljudi koji zaista procenjuju forme takmičara.

“Ima nekoliko dobrih takmičara koji su standardni. Uglavnom gledam samo sebe, kao što i većina radi”, zaključuje Milenković.

Osim Marka Milenkovića, šestostruki vitez je i Siniša Stokić, koji je i prvi višebojac koji je ostvario šest pobeda. Intervju sa njim pročitajte na LINKU.

Podsetimo, od kraja jula na hipodromu se održavaju treninzi višebojaca. O treningu, kvalifikacijama i takmičenju razgovarali smo sa Radetom Milovanovićem, njihovim dugogodišnjim trenerom.

Kvalifikacije za polufinale Ljubičevskog konjičkog višeboja održaće se u subotu, 24. avgusta, u 17 časova.

Na jubilarnim, 60. Ljubičevskim konjičkim igrama, titulu viteza poneo je Dušan Janković. Na ovogodišnjem višeboju takmičiće se za treću vezanu titulu, nakon koje bi u trajno vlasništvo dobio sablju, jedno od viteških znamenja koje dobijaju pobednici ovog takmičenja. Sa Dušanom Jankovićem razgovarali smo o titulama i ovogodišnjem takmičenju

Najmlađi takmičar ovogodišnjeg višeboja je sedamnaestogodišnji Dimitrije Brezjanović. Intervju sa njim pročitajte na LINKU.

Ljubičevske konjičke igre zvanično su najavljene danas u Ergeli Ljubičevo. Održaće se 31. avgusta i 1. septembra na hipodromu, dok će prateći program igara početi 24. avgusta turnirima u šahu i basketu u Zabeli.

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.