Moj grad

Svečano otvorena Smederevska jesen

Foto: J. Milenković/Boom93/ilustracija

Foto: J. Milenković/Boom93/ilustracija

U Smederevu je juče počela 137. Smederevska jesen, koju grad organizuje u slavu grožđa i vina.

Karađorđevom ulicom, ulicom Save Nemanjića i Vuka Karadžića do gradskog trga sinoć je prošao defile „ Smederevo vazda otvoreno“. U njemu su prodefilovali kostimirani učesnici u likovima poznatih istorijskih ličnosti grada Smedereva i Srbije, folklorne grupe, sportisti, školarci i deca iz predškolske ustanove, navodi se na sajtu Grada Smedereva

Na trgu je zatim usledilo postavljanje Velikog grozda – simbola  Smederevske jeseni i nastupi učesnika defilea.

Svečano otvaranje 137. Smedrevske jeseni je priređeno u Malom gradu  Smederevske tvrđave. Započelo je obraćanjem despota Đurđa i simboličnom predajom ključeva tvrđave gradonačelnici Jasmini Vojinović, koja je manifestaciju proglasila otvorenom.

„Smederevska jesen  je kroz vekove postala mnogo više od tradicije, ona je simbol našeg identiteta. Okuplja generacije, podsećajući nas na bogatu istoriju našeg kraja, na naše vinograde i voćnjake, na sve one koji su svojim radom, znanjem i trudom oblikovali našu zajednicu", rekla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, ova manifestacija čini Smederevo posebnim i prepoznatljivim, ne samo u Srbiji, već i šire.

Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije u Malom gradu, održan je koncert orkestra i hora „Virtuozi“, pod dirigenstkom palicom Bojana Suđića, a na gradskom trgu od 22 sata  nastupio je Vlado Georgijev.

Kompletan program pročitajte na LINKU.