Moj grad

Publika pevala i plesala uz ritmove Kamernog orkestra iz Bitolja (FOTO+VIDEO)

Kamerni orkestar Bitolj iz Severne Makedonije priredio je sinoć spektakularan koncert u Centru za kulturu Požarevac. Publika je imala priliku da uživa u pop i rock hitovima osamdesetih i devedesetih, što je stvorilo nezaboravnu atmosferu u Velikoj sali Centra za kulturu.

Prepoznatljive hitove sa posebnim aranžmanima pripremio je dirigent Vladimir Dimovski, a na repertoaru našle su se pesme velikih rock i pop izvođača poput  The Queen, Nirvana, Guns and Roses, Europe, Tina Turner, The Prodigy, Aerosmith, Scorpions  i mnogih drugih.

Jedan od najzanimljivijih delova koncerta bio je nakon što je orkestar započeo izvođenje pesme  “I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)”, Whitney Houston, kada je stariji sugrađanin ustao iz svog sedišta i počeo da igra u ritmu muzike. Njegova živahnost privukla je i ostale posetioce koji su mu se brzo pridružili i iskreno uživali.

Orkestar čine dirigent i aranžer Vladimir Dimovski i preko 20 članova.

Boom 93 imao je priliku da razgovara sa dirigentom i aranžerom Vladimirom Dimovskim od koga smo saznali da je Kamerni orkestar Bitolj nekada bio sastavljen od entuzijasta svih nivoa muzičkog obrazovanja, a danas broji vrhunske muzičare sa diplomama i magistratima iz različitih muzičkih institucija.

 “U Makedoniji ovo nije čest projekt. Sviramo ga u Skopju i Bitolju. Mi imamo mnogo različitih projekata. Prvenstveno sviramo klasiku, imamo klasičan orkestar. Volimo da sviramo popularnu muziku. Imamo projekte kao što su Rock Simfony, Elektro Simfony, James Bond- najbolje muzičke teme James Bonda. Dosta različitih projekata popularne muzike. Želimo da dopremo baš do svih. Deseti put smo u Srbiji. Dva puta smo svirali u Beogradu, dva puta na festivalu Rock Vilage u Banatskom Sokolovcu, na NIšvilu, Vranju itd.

Požarevac i Bitolj su zbratimljeni gradovi, tako je i došlo do saradnje, kaže Dimovski.

“Delegacija iz Požarevca bila je u Bitolju, gledala je koncert, bila je oduševljena i pozvala nas da dođemo ovde u Požarevac. U zavisnosti od potreba na projektu, ovaj orkestar je prvenstveno gudački orkestar. Međutim imamo i gitare, sintisajzere, prateće vokale, duvače,  Mi smo pravili projekte i sa 120 učesnika, simfonijski, i sa horom.”

Kamerni orkestar Bitolj je svojim izvođenjem i sposobnošću da podstakne ovakve trenutke priredio požarevljanima nezaboravno veče.

 

Projekat „Supermarket kulture” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj medijski sadržaj ima za cilj da afirmiše teme iz umetnosti i kulture, a pogotovo u našoj lokalnoj sredini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.