Moj grad

Protestni skup prosvetnih radnika i u Požarevcu

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Sindikat obrazovanja u Požarevcu organizovaće protestni skup u ponedeljka 16. septembra, saznaje Boom93.

Protestni skup biće organizovan na Starom korzou od 18,30 časova, rekao je za naš medij Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac.

Podsetimo, reprezentativni prosvetni sindikati najavili su jednodnevnu obustavu rada 16. septembra, nezadovoljni ishodom pregovora sa Vladom Srbije oko povećanja plata prosvetnim radnicima.

Sindikati traže da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini Srbije po hitnom postupku.

Drugi zahtev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku).

“Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti”, piše u odluci.

Zahtev je i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom), kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Juče je u Vladi Srbije održan sastanak premijera Miloša Vučevića i predstavnika sindikata, koji je završen bez dogovora, a prema rečima Valentine Ilić, esindikata obrazovanja Srbije, kaže da su sindikati sa sastanka izašli generalno nezadovoljni  ponudom.

„Za 16. septembar smo najavili generalni štrajk, u opštem interesu je da se ispoštuje protokol koji smo potpisali 12, oktobra prošle godine, gde se vlada obavezala da će u januaru početna plata izjednačiti sa republičkim prosekom. Na prošlom sastanku nam nije rečeno ništa konkretno, rečeno je da će povećanje biti u dvocifrenom iznosu, ali da neće biti isto za sve“, rekla je ona.

Jučerašnjom ponudom, kaže ona, takođe ne mogu biti zadovoljni.

„To će još više napraviti kompresiju plata od januara, kada minimalna zarada bude 53.000 i nešto, oni koji obavljaju složenije poslove i zavređuju koeficijentom u uredbi, neće imati značajno veću platu u odnosu na sve ostale, neće biti nagrađeni za deo posla koji obavljaju“, kaže ona.

Kako danas piše N1, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da neće učestvovati u jednodnevnom štrajku koji reprezentativni prosvetni sindikati organizuju u školama 16. septembra.