Društvo

Srednja Evropa i dalje se bori sa razornim poplavama, najgore u Rumuniji

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Stanovnici i vlasti nastavljaju borbu protiv obilnih padavina i poplavnih voda širom Srednje Evrope 15. septembra nakon što su zvaničnici u Rumuniji objavili da je najmanje četvoro ljudi poginulo. Jedan smrtni slučaj je prijavljen u Poljskoj, dok se tri osobe vode kao nestale u Češkoj.

Kiše su takođe natjerale one koji su prvi odgovorili na akciju u dijelovima Austrije i nižih područja Češke i Poljske, gdje su stanovnici evakuisani nakon što se brana u Miedzygorzeu izlila, stvarajući, kako su lokalne vlasti rekli, "kritičnu" situaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa

Rumunija je vjerovatno najteže pogođena zemlja, sa oko 20 opština u osam rumunskih okruga koje su ozbiljno zahvaćene poplavama.

Više od 5.000 kuća je oštećeno, a stotine stanovnika evakuisano.

Premijer Marcel Ciolacu najavio je privremena skloništa za ljude ugrožene poplavama, tokom posjete jednom od najsjevernijih pogođenih okruga, Galati. On je rekao da je spašavanje života prvi prioritet zvaničnika.

Četiri osobe su poginule u poplavama u Rumuniji u prethodna 24 sata, prema podacima vlasti.

Rumunski nacionalni institut za hidrologiju i vodoprivredu izdao je crveno upozorenje za okruge Galati i Vaslui jer su spasioci, uključujući i vojne čamce i druge načine pokušavali doći do zarobljenih stanovnika, od kojih su neki bili prisiljeni pobjeći na krovove.

Poplavne vode na nekim područjima bile su duboke tri metra.

U međuvremenu, uprava za vodoprivredu u Vroclavu na jugozapadu Poljske saopštila je da je situacija kritična nakon što je probijena brana visoka skoro 30 metara u dolini Klodzko na poljskoj granici sa Češkom Republikom, što je primoralo na evakuaciju.

U Austriji je desetine opština proglašeno zonama katastrofe.

Nabujale su vode reka Kamp i Kremps u Austriji koje se ulivaju u Dunav na svom putu ka Crnom moru preko teritorije ili granica Mađarske i Slovačke, Srbije i Hrvatske, Rumunije i Bugarske i Moldavije i Ukrajine.

Prijavljeno je da je jedna osoba poginula u Poljskoj, a tri osobe su nestale u Češkoj rano 15. septembra.

U glavnom gradu Češke, Pragu, vlasti su uvele mere za sprečavanje poplava.

Obilnije padavine prognozirane su za Austriju, Češku, južnu Njemačku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Prognostičari su rekli da bi više od jedne trećine prosječnih godišnjih padavina u nekim područjima moglo pasti do 15. septembra, uz jak vjetar koji bi dodatno komplikovao situaciju.

Izvor: Radio Slobodna Evropa