Društvo

Predsednik Sindikata obrazovanja: Očekujem da zaposleni po školama budu istrajni ovoga puta

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Zaposleni u požarevačkim školama okupili su se juče u centru grada i održali protestni skup. Boom 93 kontaktirao je Dragana Kostića, predsednika Sindikata obrazovanja Požarevac kako bismo saznali kako su zadovoljni odzivom prosvetnih radnika na jučerašnjem protestu i šta su dalji koraci.

Kostić navodi da su i više nego zadovoljni odzivom, ne samo prosvetnih radnika već i građana na jučerašnjem protestnom skupu.

"Ovo je bilo osetno brojnije nego neki prethodni skupovi prosvetnih radnika. Mislim da je, ako nije neskromno da kažem, naša organizacija bila na nivou", rekao je Kostić za Boom 93.

U odluci koju su doneli 5. septembra a koja se odnosi na jučerašnji štrajk, sindikati zahtevaju da se do kraja ove godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentoma za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Prosvetni radnici poručili su da će, ako njihovi zajtevi ne budu ispunjeni 2. oktobra ponovo stupiti u štrajk. „Ovo je naš krik, dosta je bilo“, poručila je Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragana Kostića upitali smo šta su dalji koraci ako se ne ispune njihovi zahtevi do 2. oktobra.

"Ako se zahtevi ne ispune ići će se u radikalnije poteze. To znači potpuna obustava i okupljanje skupova protesta do neispunjenja zahteva", rekao je Kostić.

Opcija ovakvih protesta nakon neispunjuena zahteva je potpuna obustava nastave i okupljanje na trgovima - ili po gradovima kao sada ili će se ići u Beograd, ali o detaljima bi se dogovarali sindikati.

Upitali smo ga da li misle da će istrajati u ovome.

"To što se narod okupio u ovom broju, čini mi se da su svi koji rade u školi konačno shvatili da je doguralo do noktiju i da ovo više ne može. Očekujem da zaposleni po školama budu istrajni ovoga puta što nikada nije sigurno ali očekujem da tako bude", zaklkjučio je Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac.

Podsetimo, zaposleni u požarevačkim školama traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Juče je u Požarevcu potpuna obustava rada bila u Požarevačkoj gimnaziji i OŠ "Kralj Aleksandar" Požarevac, dok su skraćene časove na 30 minuta imaće OŠ "Dositej Obradović" Požarevac, Muzička škola Požarevac i OŠ Ugrin Branković" u Kučevu.

U ostalim osnovnim i srednjim školama nastava se normalno odvijala, ali su prosvetni radnici i iz ovih škola prisustvovali protestu.