Moj grad

Šta misle naši sugrađani o uvođenju vojnog roka? (VIDEO)

Foto: A. Stepanović/Boom93

Foto: A. Stepanović/Boom93

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na ceremoniji promovisanja najmlađih oficira Vojske Srbije da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana. Sa sugrađanima smo razgovarali o tome koje je njihovo mišljenje o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Stariji sugrađani sa kojima smo razgovarali podržavaju ideju uvođenja obaveznog vojnog roka, smatrajući da će to ojačati odbranu zemlje, ali imati i pozitivan uticaj na same muškarce, koji bi u vojsci mogli razvijati svoje sposobnosti.

Pripadnici mlađe generacije ili nemaju potpuno formirano mišljenje ili smatraju da vojni rok treba da bude dobrovoljan. Pojedini smatraju da služenje vojnog roka ne bi imalo značaja u njihovom daljem životu.

Sugrađane smo pitali i da li misle da vojni rok treba da bude obavezan i za žene. Odgovor je bio pretežno negativan. Većina sugrađana sa kojima smo razgovarali smatra da za žene vojni rok treba da ostane dobrovoljan. Pojedini sugrađani smatraju da, ako se govori o ravnopravnosti, vojni rok treba da bude obavezan i za žene.

Razgovor sa sugrađanima pogledajte u VIDEU.

Podsetimo, nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića da je potpisao saglasnost, premijer Miloš Vučević izjavio je da je Vlada naložila Ministarstvu odbrane da u hitnom roku pripremi izmenu zakona kako bi se ukinula suspenzija služenja vojnog roka.

„Mislim da ćemo u petak imati sednicu Vlade na kojoj ćemo usvojiti taj predlog o izmeni zakona. Pozvali smo predsednika države Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta da prisustvuje, jer je tema iz njegove ustavne nadležnosti“, rekao je Vučević na TV Pink.

Kako piše Danas, ono što se do sada moglo čuti od predstavnika vlasti je da bi ponovna obaveza služenja vojnog roka mogla da stupi na snagu već sredinom sledeće godine, da će trajati 75 dana, a da će ovom obavezom biti obuhvaćeni muškarci od 18 do 27 godina starosti, kao i da će oni koji budu na odsluženju vojnog roka za to dobiti novčanu naknadu.

Za žene služenje vojnog roka je dobrovoljno. U  Evropi trenutno dve zemlje imaju obavezni vojni rok i za žene, a to planira da uvede i Danska.  Više o ovoj temi pročitajte u tekstu U kojim je zemljama vojni rok obavezan za žene?.

Srbija nema obavezni vojni rok od 2011. godine. Cilj je bio da se reformom dobije profesionalna vojska.