BBC News

Izrael i Palestinci: Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o okončanju izraelske okupacije palestinskih teritorija

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju simboličku i političku težinu, s obzirom da odražavaju stavove svih 193 države članice UN-a.

Palestinci, Izrael, UN, rezolucija
Getty Images

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je palestinsku neobavezujuću rezoluciju kojom se traži da Izrael u roku od godinu dana okonča „nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

Za rezoluciju je glasalo 124 države, dok je 14 bilo protiv, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Izrael.

Palestina, kao država posmatrač, nije mogla da glasa.

Dokument se zasniva na savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP).

Najviši sud UN je u julu 2024. godine naveo da Izrael okupira Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze protivno međunarodnom pravu.

Ambasador Palestine pri UN nazvao je glasanje prekretnicom „u njihovoj borbi za slobodu i pravdu", dok je izraelski izjavio da je reč o „diplomatskom terorizmu". Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju simboličku i političku težinu, s obzirom da odražavaju stavove svih 193 države članice UN-a.

Ovaj dokument je usvojen posle skoro godinu dana rata u Gazi, koji je počeo napadom palestinske ekstremističke grupe Hamas na Izrael 7. oktoba, kada je ubijeno 1.200 ljudi, a 251 uzet za taoce.

Od tada je u Gazi poginulo više od 41.000 ljudi, podaci su Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

UN navodi i da je došlo do porasta nasilja i u Zapadnoj obali, gde je poginulo više od 680 Palestinaca i 22 Izraelaca.

U savetodavnom mišljenju MSP-a, koje takođe nije pravno obavezujuće, navodi se da je veće od 15 sudija utvrdilo da je „stalno prisustvo Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito" i da je zemlja „u obavezi da okonča njeno nezakonito prisustvo što je pre moguće".

Sud je takođe rekao i da Izrael treba da „evakuiše sve naseljenike sa okupirane palestinske teritorije" i „nadoknadi štetu svim fizičkim ili pravnim licima".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Izrael je od 1967. godine izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Jevreja u Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

„Naselja su osnovana i održavaju se kršeći međunarodno pravo", ukazao je sud, što Izrael osporava.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, tada je rekao da je „sudsko mišljenje lažno", insistirajući da „jevrejski narod nije okupator u sopstvenoj zemlji".

Rezolucija Generalne skupštine traži da Izrael „bez odlaganja okonča nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji, najkasnije u roku od 12 meseci i da bez odlaganja ispoštuje sve zakonske obaveze prema međunarodnom pravu".

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave sa sedištem u Zapadnoj obali pozdravio je usvajanje rezolucije „ključnim i istorijskim trenutkom za palestinsko pitanje i međunarodno pravo".

Naglasio je da podrška skoro dve trećine država članica UN odražava „globalni konsenzus da okupacija mora da se završi i zločini moraju da prestanu" i potvrđuje neotuđivo pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje".

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je dokument „neispravnom i nerealnom odlukom, kojom se podstiče terorizam i šteti šansama za mir."

„Ovo je primer cinične međunarodne politike.

„Podstiče i jača terorističku organizaciju Hamas i šalje poruku da se terorizam isplati i donosi međunarodne rezolucije", dodali su.

Optužuju palestinske vlasti da za „sprovovođenje kampanje sa ciljem da se ne reši sukob, već nanese šteta Izraelu", obećavajući da će odgovoriti.

Sjedinjene Američke Države glasale su protiv rezolucije, prethodno upozorivši da je tekst „jednostran" i da „selektivno tumači suštinu mišljenja MSP-a".

„Ovaj dokument ne nudi nikakav put ka nadi.

„Njegovim usvajanjem se neće spasiti palestinski životi, okončati izraelska naselja, niti će se taoci vratiti kući, ili oživeti mirovni procesi", poručila je Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka.

Barbara Vudvord, ambasadorka Velike Britanije, objasnila je da je bila suzdržana „ne zato što ne podržavaju glavne nalaze savetodavnog mišljenja MSP, već zato što rezolucijom nije dovoljno jasno kako će se na efikasan način postići zajednički mir, zasnovan na dogovorenom rešenju o dve države".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]