Moj grad

Sajam farmacije: Stručno savetovanje i preventivni pregledi građana

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U sredu, 25. septembra, na Svetski dan farmacije, u Požarevcu će biti organizovan drugi po redu Sajam farmacije.

Na Svetski dan farmaceuta biće otvorene tri nove apoteke – u Salakovcu, Golupcu i na Srebrnom jezeru.

Cilj otvaranja novih apoteka, kako je rekla farmaceutkinja Julijana Ivanović na konferenciji za medije, jeste da dostupnost farmaceutske zdravstvene zaštite bude na korak od sugrađana. 

Drugi segment obeleževanja Svetskog dana farmaceuta biće otvaranje izložbe “Umetnička duša” u holu Centra za kulturu Požarevac, u 11.30 časova. Autor svih slika koje će biti izložene je Tatjana Činč, direktorka Apotekarske ustanove Požarevac. Slike potiču iz perioda njenih srednjoškolskih dana.

Centralni deo obeležavanja Svetskog dana farmaceuta jeste Sajam farmacije, koji se u Požarevcu ove godine održava po drugi put.

Ukoliko vremenske prilike to dozvole, Sajam će biti organizovan u Gradskom parku, u periodu od 12 do 16 časova. U slučaju da vreme bude loše, biće organizovan u holu Centra za kulturu.

“To će biti krugovi zdravlja gde će preko 25 farmaceutskih kuća izložiti svoje portfolio preparate, izložiti sve znanje i dodatnu opremu koju će koristiti za promotivno-prevenitivne aktivnosti koje će biti bez naknade”, navela je Julijana Ivanović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako je dalje navela, koristeći medicinske opravdane metode, sugrađanima će se određivati gustina petne gosti i vitaminsko-mineralni status. Takođe, na svakom štandu sugrađani će moći da provere nivo šećera u krvi i vrednosti krvnog pritiska. Moći će da se upoznaju i sa značajom suplementacije, uz stručne medicinske dokaze o tome šta je važno koristiti, kada i koliko.

U okviru preventivnih predlega su i sledeći: određivanje očnog pritiska i hidratacija oka, gustina kompjuterizovan pregled stopala, venski protok, kao i konsultacije sa dermatologom.

Kako se navodi na sajtu Apotekarske ustanove, preventivno savetovanje potrebno je zakazati na broj telefona 012/523128.

Direktorka Apotekarske ustanove Tatjana Činč navela je kako je Svetski dan farmacije Međunarodna farmaceutska federacija osnovala pre više od dve decenije. 

“Cilj obeležavanja Svetskog dana farmaceuta je da se podstaknu aktivnosti koje promovišu ulogu farmaceuta u unapređenju javnog zdravlja. Na tom putu je i Apotekarska ustanova Požarevac. Cilj Sajma farmacije, koji sad organizujemo po drugi put, jeste unapređenje javnog zdravlja i promocija farmaceutske delatnosti kao i naše ustanove”, navela je Činč.

Foto: J. Milenković/Boom93

Apotekarska ustanova učestvovaće i u obeležavanju Dečje nedelje. Prema rečima direktorke, farmaceuti ove ustanove će u celom Braničevskom na prigodan način, primeren uzrastu, promovisati javno zdravlje i zdravstvenu kulturu deci u vrtiću i u osnovnim školama od 1. do 8. razreda.

Istakla je da je u prošloj godini Apotekarska ustanova proširila svoju mrežu, te da sada ukupno ima 38 apoteka.

Gradonačelnik Saša Pavlović izrazio je uverenje da će ovaj sajam u budućnosti postati tradicionalan.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana farmaceuta je “Zadovoljavanje globalnih zdravstvenih potreba”.