Društvo

Revizori kontrolisali javne nabavke Elektroprivrede Srbije

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Elektroprivreda Srbije (EPS) isplatila je naknade Nadzornom odboru od juna do decembra 2023. godine u bruto iznosu od 47,6 miliona dinara, u skladu sa zaključenim ugovorima, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI).

Internim aktom koji je donela Skupština EPS, međutim, nisu jasno određena pravila za određivanje naknada članovima Nadzornog odbora.

DRI navodi da EPS nije obračunao pripadajući porez i doprinose na naknade troškova članovima Nadzornog odbora EPS u iznosu od 2,3 miliona dinara.

U izveštaju o poslovanju EPS se navodi i da je naknada članu Komisije za reviziju isplaćena u većem iznosu za 3,2 miliona dinara.

Revizor navodi i da EPS nije u potpunosti postupio u skladu sa propisima kod ukupno 26 revidiranih postupaka javnih nabavki iz 2022. i 2023. godine, ukupne procenjene vrednosti od 87,9 milijardi dinara i ugovorene vrednosti od 77,87 milijardi dinara.

Planiranje javnih nabavki za 2022. i 2023. godinu EPS je izvršio u skladu sa propisima, osim u dva postupka, u kojima predmet nabavke nije odredio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki iz 2022. i 2023. godine EPS nije u potpunosti postupio u skladu sa propisima kod 26 revidiranih postupaka, ocenili su revizori.

Otkrivene nepravilnosti uglavnom se odnose na skraćenje roka za podnošenje ponuda, nepravilno sačinjenu konkursnu dokumentaciju, kriterijume za izbor privrednog subjekta, dodelu ugovora ponuđačima čije ponude nisu bile prihvatljive i na nepoštovanje rokova za donošenje odluka o dodeli ugovora.

Ugovore za rad van radnog odnosa EPS je zaključivao u skladu sa odredbama Zakona o radu i izvršenje ugovorenih poslova je dokumentovano, osim za jedan ugovor o delu u iznosu od milion dinara, koji nije zaključen u skladu sa Zakonom o radu.

Isplate novčane pomoći, naknade troškova i drugih davanja licima koja nisu u radnom odnosu u EPS izvršene su u skladu sa opštim aktima EPS, osim naknade troškova ishrane po ugovorima o učenju kroz rad, koje su isplaćene manje za 389.000 dinara.

Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla i lica angažovanih po drugim osnovama kod EPS u skladu je sa Zakonom o budžetskom sistemu, navodi DRI.