Društvo

Počeo projekat za unapređenje kvalifikacija i zapošljivosti osoba iz teže zapošljivih grupa

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Centar za podršku i inkluziju „HelpNet“, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) objavio je da je počeo projekat „Unapređenje kvalifikacija i zapošljivosti osoba koje pripadaju teže zapošljivim grupama“.

 

Cilj projekta je da podrži unapređenje profesionalnih kapaciteta i mogućnosti zapošljavanja žena, samohranih roditelja,osoba sa nižim kvalifikacijama, pripadnika nacionalnih manjina, povratnika i dugoročno nezaposlenih kroz informisanje o programima obuka za obavljanje poslova u sistemu socijalne zaštite, koji su akreditovani kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, navedeno je u saopštenju.

„Za pružanje usluga gerontodomaćina/gerontodomaćica, personalnog asistenta i ličnog pratioca deteta, potrebno je da se prođu obuke koje su licencirane i akreditovane kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i sa tim sertifikatom osoba može da se zaposli u sistemu socijalne zaštite, kod pružaoca usluga“, izjavila je koordinatorka na projektu Anđela Čeh.

Ona je dodala da se te obuke najavljuju na sajtu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, ali da te informacije zainteresovani korisnici često ne mogu da pronađu ili teško dolaze do njih.

Zbog toga će u okviru projekta biti razvijena dva digitalna alata – platforma i mobilna aplikacija, piše Beta.

Kako je objašnjeno, platforma zatvorenog tipa, namenjena je stručnim interesnim stranama (Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu, Nacionalnoj službi za zapošljavanje i nosiocima licenciranih programa obuka u oblasti socijalne zaštite) za direktnu i efikasnu razmenu informacija o interesovanju za obuke, održanim obukama, uspešnim polaznicima i sertifikaciji.

Mobilna aplikacija namenjena je zainteresovanim građanima i sadržaće informacije o obukama za pružanje usluga gerontodomaćica, personalnog asistenta i ličnog pratioca deteta, uslovima i načinu prijavljivanja i drugim aspektima od značaja za podršku pripadnicima i pripadnicama teže zapošljivih grupa u dostizanju cilja ovog projekta.

„Razvoj planiranih digitalnih alata je veoma značajan za sve uključene strane, uključujući i lokalne samouprave i centre za socijalni rad, imajući u vidu da omogućava bolje rezultate u zapošljavanju najosetljivijih grupa stanovnika“, istakla je konsultantkinja na projektu, Sandra Perić.

Više na LINKU.