BBC News

Rusija i Ukrajina: Zelenski predstavlja „pobednički plan" Bajdenu, Haris i Trampu

Ukrajinski predsednik želi da ubedi saveznike da Ukrajini dozvole upotrebu raketa dugog dometa kako bi napala mete u Rusiji.

Vladimir Zelenski
Reuters
Pre sastanka sa Bajdenom, Zelenski je posetio fabriku oružja u Pensilvaniji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski spreman je da predstavi američkom predsedniku Džozefu Bajdenu „plan za pobedu" u ratu sa Rusijom tokom ovonedeljne posete Americi.

Zelenski takođe namerava da predstavi plan Kongresu i kandidatima na američkim predsedničkim izborima: Kamali Haris, kandidatkinji Demokratske stranke, i republikancu Donaldu Trampu.

Očekuje se da će on uložiti dodatne napore kako bi ubedio Ameriku i saveznike da Ukrajini dozvole da ispaljuje njihove rakete dublje u rusku teritoriju.

Poseta Zelenskog poklapa se sa naporima Bele kuće da pripremi novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 375 miliona dolara.

Ova jesen „odlučiće o budućnosti ovog rata", napisao je Zelenski na Tviteru.

U saopštenju pre posete, ukrajinski lider predstavio je tri elementa plana: nastavak snabdevanja oružjem, diplomatske napore kako bi se Rusija primorala na mirovni sporazum, i da se Rusija označi kao odgovorna za invaziju 2022.

Ukrajina već mesecima traži od Amerike, Velike Britanije i drugih zapadnih saveznika da ublaže ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa kako bi mogla da napadne mete u Rusiji, koje se, kako Kijev navodi, koriste za lansiranje napada.

Ranije u septembru, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je zapadne zemlje da bi napade raketama dugog dometa video kao „direktno učešće" NATO-a u ratu.

Kada su novinari u nedelju pitali Bajdena da li je doneo odluku o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi oružje dugog dometa napravljeno u Americi, on je odgovorio „Ne".

Tramp je ranije kritikovao američku podršku Ukrajini i hvalio Putina, ali je rekao da će se „verovatno" sresti sa Zelenskim.

Bivši predsednik prethodno je istakao sopstveni plan za okončanje rata „u roku od 24 sata" ako bude ponovo izabran u novembru, ali nije pružio detalje.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sreo sa Trampom u martu, rekao je da se republikanski kandidat zarekao da „neće dati ni cent za ukrajinsko-ruski rat".

„Zato će se rat završiti", dodao je.

Zelenski se u saopštenju takođe zahvalio ukrajinskim saveznicima, istakavši posebno Ameriku.

Pošto je stigao u Ameriku u nedelju, Zelenski je svratio u Bajdenov rodni grad - Skranton, u Pensilvaniji - kako bi posetio fabriku municije iz koje se Ukrajina snabdeva oružjem.

Posle posete Vašingtonu, Zelenski bi trebalo da ode u Njujork gde će biti održan sastanak Saveta bezbednosti UN u utorak, dok bi u sredu trebalo da se obrati Generalnoj skupštini.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]