Moj grad

Dom zdravlja Požarevac mora otkloniti nepravilnosti do kraja 2025.

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Dom zdravlja Požarevac ima obavezu da otkloni još tri nepravilnosti utvrđene nalazom Državne revizorske institucije (DRI) iz 2022. godine. Ove mere su označene kao prioritet treće kategorije, a rok za njihovo otklanjanje je postavljen do decembra 2025. godine.

Jedna od ključnih nepravilnosti je neaktuelizovana strategija upravljanja rizikom. Kako bi se ispunili zahtevi iz izveštaja, Dom zdravlja mora do kraja 2025. godine da ažurira strategiju upravljanja rizikom, uspostavi internu reviziju i izmeni i dopuni akt o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini, jer nije izvršio potrebne izmene nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova iz 2019. godine.

Nepravilnosti nalazima prioriteta 1 i 2 su otklonjene.

Podsetimo, u izveštaju DRI iz 2022. godine, koji obuhvata poslovanje Doma zdravlja u 2020. i 2021. godini, utvrđene su značajne nepravilnosti. Najveći problemi odnosili su se na nabavku dobara i usluga u iznosu od 5,09 miliona dinara, gde je 4,31 milion dinara potrošen bez sprovedenog postupka javne nabavke. Takođe, obim predmeta nabavke povećan je za 779 hiljada dinara bez poštovanja propisanih procedura.

U 2021. godini, Dom zdravlja je, bez adekvatnog utvrđivanja srazmernog učešća troškova rada u ostvarenom prihodu, uvećao plate zaposlenima, što je rezultiralo rashodima od 16,82 miliona dinara. Takođe, nije redovno izveštavao reprezentativni sindikat o ovim promenama.

S obzirom na sve ove nepravilnosti potrebno je preduzeti mere kako bi se obezbedila transparentnost i odgovornost u radu Doma zdravlja Požarevac. Očekuje se da će, u skladu sa izveštajem DRI, uprava Doma zdravlja pristupiti realizaciji preporučenih mera kako bi se poboljšalo poslovanje i uskladilo sa zakonskim normama.