Moj grad

Suša smanjila rod paprike, tegla ajvara i preko 1.000 dinara (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Dugotrajni sušni period tokom leta smanjio je rod paprike, što je dovelo do povećanja cena paprike, ali i gotovog ajvara u odnosu na prethodnu godinu.

Prema rečima agroekonomskog analitičara Milana Prostrana, pošto je rod bio manji, trgovci i uvoznici zaradili su na paprici iz Severne Makedonije, a nešto je ulazilo i iz Albanije.
 
Prostran ističe da se slabiji rod povrća vidi po tome i što nema prodaje iz kamiona, na putevima i magistralama, već su to uglavnom pijace i trgovinski lanci koji su se, kako je primetio, bolje spremili ove godine nego ranije.
 
Napominje da tegla ajvara "po bakinom receptu" neće više moći da se kupi po 500, 700 ili 800 dinara, dodajući da se u avgustu ajvar prodavao za 1.100 dinara.

FOTO: Boom93/S.Lisac

Da li ima domaćeg ajvara na pijacama u gradu i da li sugrađani kupuju papriku?

Novinarke Boom93 obišle su pijace u Požarevcu i proveravale cene paprike i gotovog ajvara, ali i da li sugrađani papriku kupuju u većim ili manjim količinama.

Većina prodavaca sa kojima smo razgovarali navodi sušu kao najveći problem smanjenog roda paprike, ali i razlog zbog kog je cena viša u odnosu na prethodnu godinu. Za kilogram paprike treba izdvojiti od 100 do čak 250 dinara u zavisnosti od toga da li je kupujete na kilogram ili na kutiju.

Kako prodavačica na pijaci Pionirski trg navodi, trenutno se paprika prodaje u manjim količinama, jer je priprema zimnice ove godine krenula mnogo ranije.

"Ove godine sezona je krenula malo ranije, tako da je s V

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac