Društvo

Svetski dan turizma: Istorijske i prirodne znamenitosti Braničevskog i Podunavskog okruga (FOTO)

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Danas se obeležava Svetski dan turizma, a Braničevski i Podunavski okrug je bogat kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama, što ga čini destinacijom za sve ljubitelje istorije i prirode.

U samom Požarevcu, grad nudi kulturne znamenitosti, među kojima se izdvaja Muzej grada Požarevca, gde posetioci mogu saznati više o bogatoj istoriji ovog područja.

Boom/TS/ Narodni muzej Požarevac
Caption

Počevši od Ljubičeva, najstarije srpske ergela, koja nije samo dom vrhunskih galopskih konja, već i mesto bogato aktivnostima za sve uzraste, Požarevac stavlja naglasak na očuvanje i prezentaciju svoje istorije.

Foto/T.S. Ergela Ljubičevo
Caption

,,Ceo prostor oko ergele je obogaćen novim sadržajima, kako za decu, tako i za odrasle" objašnjava nedavno za Boom 93 direktor Turističke organizacije grada Požarevca, Vasilije Baldić.

Etno park Tulba je još jedno značajno mesto koje održava tradiciju kraja, sa replikom šatora u kojem je potpisan Požarevački mir 1718. godine.

Foto: Boom 93
Caption
Foto: Boom93/M. Veljković
Caption

,,Požarevac doživljava ekonomski procveta dolaskom Kneza Miloša. On ovde gradi okružno zdanje. U znak zahvalnosti njemu se u parku diže spomenik, kao nekom ko je zaslužan za ovaj kraj'', navodi Baldić. 

Foto: Boom93/MMV
Caption

Baldić takođe ističe značaj Čačalice, parka koja su nazvana i "pluća grada" i pružaju prostor za odmor i rekreaciju.

Sliku polsao Darko

Jedna od najznačajnijih lokacija u okrugu je arheološko nalazište Viminacijum, nekadašnji rimski grad. Ovaj lokalitet je bogat ostacima iz rimskog perioda, a posetioci mogu istraživati razne građevine, kao i muzej sa bogatom kolekcijom artefakata.

FOTO: Emilija Arsić

Nacionalni park „Đerdap“ nije daleko i predstavlja pravi dragulj prirode, sa prelepim pejzažima, stazama za planinarenje i brojnim mogućnostima za aktivan odmor.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Caption

Boom 93 nedavno je razgovarao sa direktorom Turističke organizacije grada Požarevca, Vasilijem Baldićem, koji je istakao bogatstvo i raznolikost turističke ponude ovog kraja, koji privlači sve veći broj posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Pogledajte i video prilog koji se nalazi OVDE. 

,,Imamo reku Dunav kao plovni resurs, izgrađene marine na Srebrnom jezeru i brojne pristane", naglašava Baldić.

Jedna od najpoznatijih destinacija je Srebrno jezero, koje nudi miran ambijent i razne aktivnosti na vodi. Idealno je za porodice, ljubitelje sportova i rekreacije, ali i za sve one koji traže odmor od gradskog života.

FOTO: M. Veljković/Boom93
Caption

Krupajsko vrelo, jedno od najlepših prirodnih fenomena, poznato je po čistoj vodi i okruženju bogatom zelenilom. Ovo mesto je savršeno za šetnje i uživanje u prirodi, kao i za posmatranje lokalne flore i faune.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Caption

Ramska tvrđava i Golubačka tvrđava su svedoci bogate istorije ovog kraja. Ove tvrđave, koje su nekada štitile strateške rute, danas privlače turiste svojim očaravajućim pogledima na okolinu i istorijskim nasleđem. Posebno je zanimljivo istraživanje starih zidina i uživanje u panoramskim pogledima na reku Dunav.

Foto/Ramska tvrđava T.Spasojević
Caption

Smederevska tvrđava, jedna od najvećih tvrđava u Srbiji, takođe se nalazi u blizini i pruža uvid u srednjovekovnu arhitekturu. Njene impresivne zidine i utvrđenja svedoče o bogatoj istoriji i značaju ovog mesta.