Moj grad

SSP: Za troškove reprezentacije gradske uprave, gradonačelnika i Skupštine grada izdvaja se koliko i za pomoć porodici i deci

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Gradski odbor Stranke Slobode i pravde Požarevac oglasio se povodom današnje sednice Skupštine Grada i dnevnog reda koji je pred odbornicima. Saopštenje prenosimo u celosti.

"Nastavlja se praksa naprednjačkog režima da se sednice gradske Skupštine na kojoj se usvajaju najvažnije odluke po Požarevljane održavaju jednom u tri meseca, par dana pred istek zakonskog roka.

Leto su Požarevljani proveli bez vode, investicija u gradu i dalje nema, plate su ispod republičkog proseka, ne rešava se pitanje deponije niti proširenja toplovodne mreže.

Nastavlja se urbanistički haos koji prenapregnuta komunalna infrastruktura ne može da istrpi, ulice u gradu su pogodne za otpadanje točkova na vozilima, a počela je još jedna školska godina bez besplatnih udžbenika za požarevačke đake.

Umesto da se o važnim pitanjima sprovede adekvatna skupštinska rasprava, odbornici će danas na jednoj sednici glasati o 40 tačaka koje će se naći na dnevnom redu. Tako će naprednjačka većina u Skupštini usvojiti poskupljenje cene grejanja za 12% bez ijednog opravdanog razloga, a doneće odluke i o otuđenju još nekoliko parcela u vlasništvu grada.

Na istoj sednici biće usvojen rebalans budžeta kojim se predviđaju troškovi reprezentacije gradske uprave, gradonačelnika i Skupštine grada u iznosu od gotovo 30 miliona dinara, koliko se okvirno izdvaja i za pomoć porodici i deci. Pa da li su zaista toliko gladni? Koliko je to samo jaja i pašteta koje se nude narodu po najboljoj ceni!

Novčane kazne i penali po rešenju sudova koji se plaćaju novcem svih građana iznose 47 miliona dinara, a samo u odnosu na prošlu školsku godinu sada u gradu imamo 121 đaka manje. Izvršenje budžeta za prvih 6 meseci je svega 38%, a briga o poljoprivrednicima se najbolje vidi iz realizacije budžeta u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koja je jedva iznad 1%.

JKP “Ljubičevo” je u prethodnoj godini ostvarilo gubitak od 20 miliona dinara. Raspisan je konkurs za izbor direktora JKP “Komunalne službe” jer kako to zakon nalaže v.d. direktoru Marku Marjanoviću ističe mandat od godinu dana. Time su naprednjaci priznali svesno kršenje zakona obzirom da je imenovani na ovoj funkciji od 2020. godine. U svojoj 68. godini ostavku je podneo direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksandar Dimitrijević. Zaposlio je ćerku u ovom preduzeću i rešio da je vreme za zasluženu penziju, a građanima je ostavio ruinirano vodosnabdevanje i prezaduženo preduzeće.

Pa šta, do naredne sednice proći će ponovo 3 meseca, odborničke naknade su redovne, a izbori se ionako nameštaju. Samo je Požarevljana svakim danom sve manje."