Moj grad

Polaganjem venaca počeli dani posvećeni Slobodanu Stojanoviću

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Polaganjem venaca na spomenik Slobodanu Stojanoviću, počeli su 15. Dani Slobodana Stojanovića.

O Slobodanu Stojanoviću pričala je Marija Vlajović, članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

"Stvarajući na teritoriji bivše Jugoslavije, svojom toplom rečju zadužio je sve narode nekadašnje države. Svi oni ljubitelji televizijskih drama, rođeni u ovom veku, možda ne znaju njegovo ime, ali sasvim sigurno znaju za njegova dela, jer ko bi mogao da zaboravi vanvremenske serije kao što su"Više od igre", "Siroče", "Učitelj" i tako dalje. Pisac svestranog talenta, dokazan i na televiziji, filmu kao i u pozorištu, jedan je od retkih koji je bio omiljen i u kritici i u publici. Nepogrešivo je uspevao da svakom svom liku nađe opravdanje čak i za najstrašnije prestupe koje bi učinio. Ukoliko bi tražili jednu stvar koja su njegova dela proizvodila kod ljudi, mislim da bi to svakako bila empatija.  Verno je opisivao životne situacije koje su mogle svima da se dogode, pa smo svi verovali da ne bi drugačije moglo sve to napisati da sve te likove nije i lično poznavao", navela je Vlajović.

Vera Mitrović Zarić, direktorka Narodne biblioteke "Ilija M. Petrović", je prisutne podsetila da je manifestacija Dani Slobodana Stojanovića deo bogatog kulturnog sadržaja o njegovom stvaralaštvu.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"2009. godine raspisan je prvi nagradni konkurs Slobodan Stojanović za najbolju neobjavljenu dramu. Od tada pa do danas štampano je 15 pobedničkih drama od kojih su neke doživale i pozorišna predstavljanja. Slobodan Stojanović svoj spisateljski i urednički dar pokazuje već u gimnaziji,  kada je pokrenuo i bio urednik gimnazijskog časopisa Razvitak.  Diplomira je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu,  a pet godina bio je na mestu upravnika Narodne biblioteke Požarevac. Pored književnog rada, njegova karijera se i dalje nastavila u Beogradu  i da je bio dramski i umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu,  današnjeg Beogradskog dramskog pozorišta,  zatim je radio ka urednik televizije Beograd  i bio je profesor scenarija na Fakultetu dramskih umetnosti", navela je Zarić.

Nakon današnjeg polaganja venaca, program će biti nastavljen u 18 časova kada će biti otvorena izložba "Poetika Slobodana Stojanovića" u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac.

Izložba će biti otvorena do 12. oktobra.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji će uslediti proglašenje pobedničke drame za 2024. godinu na konkursu "Slobodan Stojanović" za najbolju neobjavljenu dramu. 

Od 20 dramskih tekstova koji su prispeli na konkurs, stručni žiri je kao pobednički dramski tekst izdvojio tekst poslat pod šifrom "Božur". U pitanju je "Geneza jednog propadanja/Preobrazba" autorke Teodore Marković, kojoj će 7. oktobra biti uručena nagrada.

Sledećeg dana, 8. oktobra, u 14 časova u Galeriji Narodnog muzeja biće predstavljena knjiga Zdravka Šotre "Mojih 500 glumaca". Učesnici su Biljana Bošnjak Draganović, Ana Marija Simonović i Miloš Stojanović, a javnosti će se obratiti i sam Zdravko Šotra. Nakon toga uslediće projekcija TV filma "Ili kako vam drago... Ptic i ptica", čiju je režiju radio Zdravko Šotra po scenariju Slobodana Stojanovića.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Trećeg dana manifestacije, u 18 časova, u Galeriji Narodnog muzeja, biće predstavljena knjiga Radoja Radosavljevića "Potpredsednik republike". Na događaju će učestvovati Radoje Radosavljević, koji je dva puta bio pobednik konkursa "Slobodan Stojanović", i teatrološkinja Dragana Bošković. Na predstavljanju će učestvovati i glumci Pozorišta "Milivoje Živanović", koji će čitati tekst ove duodrame. 

Poslednjeg dana manifestacije, 10. oktobra u 14 časova, u Galeriji Narodnog muzeja biće predstavljene dve knjige u izdanju Fondacije Slobodan Stojanovića. U pitanju su romani "Devojka sa lampom, 1936" Slobodana Stojanovića, koji se prvi put pojavljuje u izdanju Fondacije, i knjiga poezije Radivoja Lole Đukića "Crno u crnom", koja do sada nije bila objavljivana. 

Podsetimo, Slobodan Stojanović bio je srpski scenarista, dramaturg, urednik i univerzitetski profesor. Radio je i kao upravnik Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” u Požarevcu. Scenarista je jedne od naših najboljih televizijskih serija "Više od igre". Potpisao je TV drame i serije “Tuga”, “Golubovića apoteka”, “Smoki”, “Siroče“, “Više od igre”, “Učitelj”, “Držanje za vazduh”, “Jednog lepog dana”, “Osam stotina žena”, “Jastuk groba mog“, “Čarobni breg – Rondo”,“Srce i njena deca”.