Društvo

Šta je Zdravitas: Sindikati protiv, nastavnici fizičkog „za“, a roditelji zbunjeni – ko i zašto skuplja podatke

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Dan pošto su četiri reprezentativna sindikata u prosveti održala celodnevni štrajk, stigla je vest da odbijaju da učestvuju u platformi „Zdravitas“, čije uvođenje je planirnao od početka ove školske godine. Roditelji su zbunjeni informacijama da će neko prikupljati zdravstvene podatke njihove dece, a iz Saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta za N1 objašnjavaju koji podaci će se prikupljati i čemu će služiti.

Šta je Zdravitas i čemu on služi, pitanje je koje postavljaju roditelji školaraca, pred kojima je još jedna platforma za praćenje razvoja dece.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je prvog dana školske godine rekla da će se kroz platformu Zdravitas, od trećeg razreda do završetka srednje škole, „pratiti motorni razvoj sa uticajem na kogniciju emocije i ostale komponente ličnosti dece“. U drugoj izjavi istog dana kazala je da će Zdravitas pratiti motorne aktivnosti đaka kako bi se na vreme uočile i otklanjale eventualne nepravilnosti kod dece.

Roditeljima ova objašnjenja ne znače mnogo, a dodatno su ih zabrinule informacije da će se unositi i obrađivati podaci o zdravstvenom stanju i razvoju njihove dece.

Predstavici sindikata koji su odbili da učestvuju u projektu, ali i članovi Saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta koji ga promovišu, potvrdili su za N1 da se radi o podacima koje nastavnici fizičkog već decenijama evidentiraju o učenicima.

Naime, na početku svake godine nastavnici fizičkog bi trebalo da uz uzrast deteta zabeleže njegovu visinu i težinu, kao i rezultate testiranja motornih sposobnosti. Podatke koje su nekada upisivali u svoje sveske, sada bi trebalo da unesu u Zdravitas.

Iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta su nam rekli da svi koji su prošli kroz obrazovni sistem u Jugoslaviji prošli su i kroz iste testove, čiji rezultati su se od 1969. do 1992. godine slali Jugoslovenskom zavodu za fizičku kulturu.

Dodaju da se merenja ponovo vrše od 2017. godine, a da od ove rezultate treba uneti u Zdravitas. Softver potom sam na osnovu unetih parametara (godina, pola, visine, težine i rezultata testiranja) određuje motorički status deteta kao prosečan, iznad proseka i ispod proseka.

Docent Miroslav Marković, profesor fizičkog i savetnik u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, objašnjava da će roditelji dece čiji motorički razvoj je „ispod proseka“ biti alarmirani, daće im se savet da se jave lekaru ili će detetu biti savetovan program po kojem mogu unaprediti svoj razvoj.

On ističe da je u pitanju savremeni metod i da sve parametre računa softver, bez paušalnih ocena nastavnika. Dodaje i to da su nastavnici fizičkog stručno potpuno osposobljeni da procene motoričke sposobnosti i preporuče nastavni rad na osnovu njih.

Svaki roditelj će imati direktan pristup podacima za svoje dete, takođe preko aplikacije Zdravitas, a Marković kaže da će sa ovom platformom konačno moći da se preduzmu konkretne mere kako bi se smanjila gojaznost, predupredili deformiteti i povećala fizička aktivnost dece i mladih.

Kako objašnjava, pristup obrađenim podacima će imati Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji će jednom do dva puta godišnje slati izveštaje Ministarstvu prosvete i stručnoj javnosti, a na osnovu kojih će se odlučivati da li treba revidirati broj časova fizičkog i na kojim veštinama treba raditi, uzimajući u obzir motoričke sposobnosti i razvoj dece.

Podatke iz Zdravitasa moći će da vide i naučni radnici za potrebe svojih naučnih istraživanja, ali njima neće biti dostupni lični podaci dece, već samo pol, uzrasti rezultati merenja.
U dopisu koji je Ministarstvo poslalo školama navodi se da se na osnovu dobijenih rezultata daju određene preporuke i saveti učenicima kako da poboljšaju ili očuvaju svoj trenutni nivo motoričkih sposobnosti, uz napomenu da se dobijeni rezultati ne smeju koristiti za poređenja i ocenjivanja učenika, kao ni za bilo kakvu klasifikaciju ili selekciju.

Cilj je i da se roditelji upoznaju sa rezultatima, ali i preporukama i savetima.

Na osnovu Zdravitasa biće stvorena baza podataka na osnovu Nacionalnog izveštaja za naučno-istraživačka proučavanja različitih problema kod dece i mladih sa aspekta zdravstvenog stanja celokupne nacije.

Sindikati protiv projekta: Dodatni posao uz zakonske nedoumice
Reprezentativni sindikati u prosveti nisu u istoj meri entuzijastični povodom cele stvari, a četiri sindikata – Unija sindikata prosvetnih ranika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika (GSPRS) Nezavisnost odbila su da učestvuju u projektu, otvarajući niz pitanja. Oni su zatražili hitan sastanak sa Ministarstvom prosvete u vezi sa primenom ovog projekta.

Kako je za N1 objasnila Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, njima je sporno što se u aplikaciju unose i lični podaci deteta i roditelja, ime prezime i JMBG i to bez saglasnosti roditelja, zbog čega su zatražili mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti – da li je unos i obrada ovih podataka u skladu sa zakonom.

„Merenje nije nikakva novina, nastavnici fizičkog na početku godine obavljaju ta merenja i upisuju u ličnu evidenciju i prate razvoj deteta radi usmeravanja i samog rada nastavnika. Problem je nastao jer se postavilo pitanje koliko smemo da prikupljamo najličnije podatke učenika, stavljamo u bazu i šta će s tim biti“, kaže Gašić i napominje da je Zdravitas treće mesto na koje se uvodi svaki učenik, pored papirne evidencije i elektronskog dnevnika.

Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije pita zašto u postojeći elektronski dnevnik nije dodat deo i za ovu evidenciju, već je morala da se pravi nova baza sa ličnim podacima đaka.

„Šta će statistici ime i prezime“, pita Kokot i ističe da je pre početka primene aplikacije trebalo pribaviti mišljenje poverenika.

Marković na kritike kolega odgovara tvrdnjama da Zdravitas ima podlogu u zakonu, kao i da je prethodno pribavljeno mišljenje poverenika da je rad aplikacije u skladu sa zakonom.

On kaže da razredne starešine treba da kopiraju podatke iz elektronskog dnevnika u Zdravitas, dok će rezultate testiranja i merenja unositi nastavnici fizičkog, koji neće videti JMBG dece i roditelja.
Priznaje da je prvobitna zamisao struke bila da to ne bude odvojena platforma već deo elektronskog dnevnika i dodaje da se nada da će se u budućnosti naći način da se sve spoji na jedno mesto.

Više informacija možete pročitati OVDE.