Moj grad

Požarevac izdvaja 50 miliona za borbu protiv komaraca, kako je u ostalim gradovima?

Grad Požarevac zaključio je krajem aprila ugovor sa firmama Eko san i Eko san plus iz Beograda u postupku javne nabavke dezinsekcije. Vrednost ugovora je gotovo 50 miliona dinara, a odnosi se na ovu i sledeću godinu. To je više od tri i po puta veća suma u odnosu na prethodni ugovor koji je zaključen u maju 2022. godine i koji je iznosio 14 miliona dinara za gotovo istovetnu uslugu.

Ugovor predviđa tretiranje larvi komaraca četiri puta godišnje na površini od oko 300 hektara, tri tretmana zaprašivanja iz aviona površine nešto veće od pet hiljada hektara i četiri sa zemlje na oko 900 hektara sa tačno navedenim lokacijama. Takođe su predviđena i dva tretmana u stambenim ulazima, kao i suzbijanje krpelja u tri navrata. 

Vrednost ove javne nabavke sa porezom na dodatu vrednost je 49.898.000 dinara, a ugovor je zaključen za ovu i narednu godinu.

Foto: Screenshot

Za vrlo sličnu uslugu istim firmama Grad Požarevac je 2022. godine izdvojio nešto više od četrnaest milona dinara. Razlika je da će se od ove godine tretiranje larvi i zaprašivanje sa zemlje obavljati četiri puta u odnosu na tri pre dve godine, da će broj stambenih ulaza biti povećan sa 30 na oko 100, kao i da će se krpelji suzbijati na nešto većoj površini i u jednom tretmanu više.

U ovaj iznos nije uključen monitoring larvi i odraslih formi komaraca, koji će vršiti firma Visan za iznos od 1.980.000 dinara sa PDV-om. Ista firma dobila je i javnu nabavku vrednosti preko 200 hiljada evra kojom je obuhvaćena deratizacija na nivou Grada.

Foto: Pixabay/Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ono što je karakteristično za sve ove javne nabavke je da su firme koje su dobile poslove ujedno bile i jedini ponuđači u tim postupcima.  

Ako pogledamo slične podatke možemo videti da troškovi zaprašivanja komaraca u gradovima Srbije ukazuju na velike razlike u izdvajanjima, ali i da je Požarevac u vrhu po tim izdvajanjima. Od opština iz okruženja Veliko Gradište je ove godine opredelilo tri miliona i trista hiljada dinara, dok je Velika Plana potrošila sedam miliona dinara, 

Od većih gradova Sombor će potrošiti sličnu sumu kao i Požarevac, dok će Vranje potrošiti pet miliona i za dezinsekciju i za deratizaciju. Leskovac i Pirot takođe objedinjeno nabavljaju ove usluge, tako što će Leskovčani izdvojiti sedam, a Piroćanci milion dinara. 

Pri tome treba naglasiti da ove brojke treba uzeti sa određenom dozom rezervi, jer zaprašivanje komaraca zavisi od različitih faktora, a najviše od površine koja se tretira, broja tretmana, kao i blizine vode, poput jezera, bara, rečnih rukavaca ili neodržavanih urbanih površina, koja predstavljaju pogodna mesta za razmnožavanje.

Pored usluga dezinsekcije, iste firme uklanjaće i ambroziju za 15 miliona dinara. Ugovori predviđaju košenje milion i šesto hiljada kvadratnih metara u prvom ciklusu, odnosno polovinu ove površine u drugom.

Za kraj, ono što dodatno zabrinjava je da su građani imali dosta problema sa komarcima u prethodnom periodu, barem ako je suditi po odgovorima u našoj anketi

Piše Mitar Nikolić