Moj grad

Nakon grejanja, poskupljuju voda i smeće

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Nakon novog cenovnika Javnog preduzeća "Toplifikacija", koji je usvojen na prethodnoj skupštini, sugrađane uskoro očekuju nove cene vode i iznošenja smeća.

Gradsko veće grada Požarevca prihvatilo je predlog o novim cenovnicima javnih preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i "Komunalne službe", koji bi ukoliko budu usvojeni na narednoj sednici Skupštine grada, trebalo da se primenjuje od 1. novembra.

JKP "Komunalne službe" zatražilo je povećanje cena usluga, kako navode, pre svega zbog povećanja cene goriva i rasta cene rezervnih delova i opreme.

Prema predlogu koji je Gradsko veće usvojilo, novi cenovnik iznošenja smeća za individualne korisnike biće 11,80 dinara po kvadratu, umesto dosadašnjih 8,80 dinara. Mesečni zakup tezgi na pijaci “Krug” će umesto 4,836 dinara poskupeti na 5,561.63 dinara, dok dnevni zakup tezgi od 162,92 din poskupljuje na 187,36 dinara. Cene grobljanskih usluga poskupeće za oko 13 odsto.

JKP "Komunalne službe" traženo poskupljenje opravdavaju, između ostalog, jer je od poslednjeg povećanja cena koje je bilo pre više od dve godine odnosno 1. oktobra 2022. godine došlo do značajanog rasta poslovnih rashoda koje preduzeće ima u obavljanju svoje delatnosti, a koji su rezultat objektivnih faktora koji nameću dodatno angažovanje resursa.

Kao razlog poskupljenja usluga JKP „Vodovod i kanalizacija“ navedeno je da konstantni rast cena energenata, osnovnog materijala, zarada zaposlenih i usluga na tržištu iziskuje potrebu za usklađivanjem cena usluga preduzeća naročito u osnovnim delatnostima vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, od kojih prvenstveno zavisi uspešnost
poslovanja i likvidnost preduzeća.

Kubik vode poskupeće za fizička lica sa 65,19 na 107,80 dinara, za pravna lica sa 132 na 180 dinara.

Pored vode poskupeće i kanalizacija, koja sada za fizička lica iznosi 37,42 dinara po kubiku, a ukoliko se predlog novih cena usvoji iznosiće 68,20 dinara. Ista cena biće i za pravna lica.

Podsetimo, kako je Boom93 već pisao, na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta, novi direktor ovog preduzeća Miloš Kukolj je prilikom obraćanja odbornicima, spomenuo je uvećanje cene vode.

“Cena kubika vode u Požarevcu je 59,26 dinara po kubiku. Slobodno proverite koliko je u drugim gradovima. Mi imamo veliku podršku od grada, ali u narednom periodu moraćemo da pričamo i o uvećanju cene vode”, rekao je tada Kukolj.

Nove cenovnike ovih preduzeća, koji će na snagu stupiti ukoliko ig Skupština Požarevca usvoji, možete pogledati OVDE.