BBC News
Zdravlje: Koliko soli je previše za organizam
So nam je neophodna za život. Ipak, unos prevelikih količina povećava krvni pritisak i može da uzrokuje druge zdravstvene probleme.
So daje hrani bolji ukus. Neophodna je za život. Natrijum u soli je ključan za održavanje potrebne količine vode u organizmu.
Pomaže ćelijama da apsorbuju hranljive materije.
Program BBC svetskog servisa Lanac ishrane (The Food Chain) objašnjava vitalnu ulogu soli u ljudskom organizmu i šta je prevelika količina soli.
- Puter ili margarin: Šta je zdravije
- Da li je med dobar za zdravlje
- Šta se dešava vašem mozgu kad iz ishrane izbacite šećer
- Kako crevna flora kontroliše naš mozak
Važnost soli
„So je neophodna za život", naglašava Pol Breslin, profesor nutricionizma i ishrane na Univerzitetu Ratgers u Sjedinjenim Državama (SAD).
„So je posebno važna za ćelije koje mogu da generišu akcioni potencijal (nervni impuls), među koje spadaju svi naši neuroni, naš mozak, naša kičma, svi naši mišići.
„Sastavni je deo kože i kostiju".
Na kraju, profesor Breslin upozorava da ako nemamo dovoljno natrijuma, umiremo.
Nedostatak natrijuma dovodi do hiponatremije (poremećaj elektrolita koji karakteriše snižena koncentracija natrijuma u krvi), što može da izazove konfuziju, razdražljivost, slabljenje reflekse, povraćanje, napade epilepsije, i komu.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje dnevni unos soli od pet grama, što sadrži dva grama natrijuma.
To je otprilike kafena kašičica.
Međutim, dnevni prosečan unos soli u svetu je skoro 11 grama.
Ta količina može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka želuca, gojaznosti, osteoporoze, i bolesti bubrega.
SZO procenjuje da 1,89 miliona ljudi svake godine umre zbog prekomernog unosa soli.
Najveći potrošači soli
U mnogim zemljama, prekomeran unos soli je uzrokovana količinom sadržanom u prerađenoj hrani.
Ali razlozi mogu biti i istorijske prirode.
Ljudi u Kazahstanu unose oko 17 grama soli dnevno, više od tri puta od preporučene količine.
Marijam živi u Astani, glavnom gradu Kazahstana.
„To je zbog našeg nasleđa", kaže ona.
„Vekovima smo lutali stepom, noseći mnogo mesa koje je trebalo usoliti da se ne pokvari".
„Porodice su pravile zalihe za zimu.
„Usolili bi celu kravu, ovcu, čak i pola konja".
Pre osam godina, Marijamina ćerka je imala neke zdravstvene probleme.
Njen doktor je savetovao da smanji unos hrane koja ima visok sadržaj šećera, masti i soli.
Porodica je odmah prestala da dodaje so u hranu.
„Sledećeg dana kada smo počeli novu ishranu bilo je odvratno.
„Probali ste tu hranu, ali ne prepoznajete ukus".
Međutim, ova averzija prema nesoljenoj hrani nije dugo trajala.
Marijamina porodica se navikla da živi bez dodavanja soli hrani.
- Zašto se trudnicama u dva ujutru jedu baš pileća krilca
- Zbog čega je brašno od semenki mahunarki zdravije za ljude
- Jedite pasulj i živite duže: tajna dugovečnosti na grčkom ostrvcu
Kako organizam reaguje na so
Kada jedemo so, otkrivaju je papile (kvržice) na površini našeg jezika i mekom nepcetu.
„Joni natrijuma koji se nalaze u soli rastvaraju se u vašoj pljuvački" kaže profesor Breslin.
Ti joni zatim ulaze u ćelije papila i direktno aktiviraju ćeliju.
„To stvara malu električnu varnicu".
So prenosi električne signale koji pokreću misli i čula i tako se naše telo i um pobuđuju.
Koliko soli je previše
Kolika je tačna količina soli koja utiče na organizam zavisi od genetskog sastava pojedinca.
Više od milijardu ljudi širom sveta pati od visokog krvnog pritiska, a smanjen unos soli može da pomogne u prevenciji i lečenju.
„Kada imate previše soli, prvo što će vaše telo uraditi je da je razblaži.
„Vaše telo zadržava vodu, pa vam krvni pritisak raste da bi ispumpao višak tečnosti", objašnjava Kler Kolins, profesorka ishrane i dijetetike na Univerzitetu u Njukaslu u Australiji.
Posledice ovakvog stanja mogu biti strašne.
„Ako postoje bilo kakve slabosti u vašim krvnim sudovima, kao na primer onih u mozgu, oni mogu da puknu i izazovu moždani udar".
U Ujedinjenom Kraljevstvu prosečan unos soli pao je na oko osam grama dnevno, što je i dalje više od preporučenih šest grama.
Tome su doprineli propisi koji su primorali proizvođače hrane da smanje nivo soli.
Preporučeni unos soli se razlikuje od zemlje do zemlje.
Višak ili manjak soli u organizmu može da se utvrdi analizom urina.
Da biste lakše procenili koliko soli unosite, možete da vodite evidenciju o hrani i pićima koje konzumirate ili da koristite aplikaciju koja računa sadržaj natrijuma naveden na deklaracijama prehrambenim proizvodima.
Nijedan od ova dva načina nije naročito precizan, kaže Kolins, ali oba mogu da budu od pomoći.
Saveti za smanjenje unosa soli
Čak i ako imate visok nivo soli u organizmu, neće biti jednostavno da smanjite unos.
U Astani, Marijam i dalje teško odoleva kazahstanskom nacionalnom jelu, bešbarmaku, kuvanom mesu sa testeninom.
Njeni stariji roditelji takođe nisu voljni da se odreknu soli, iako su svesni rizika.
Profesorka Kolins savetuje da kupujemo hleb ili testeninu, i sve druge namirnice koje imaju najmanji sadržaj soli.
„Ako sami spremate hranu, umesto soli dodajte bilje i začine".
Pogledajte video: Koja je tajna dobre slanine
BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]