Moj grad

Svečanom akademijom proslavljen Dan oslobođenja Požarevca

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Svečanom akademijom u Centru za kulturu Požarevac obeleženo je 106 godina od oslobođenja Požarevca u Prvom i 80 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Na akademiji su uručene Oktobarske nagrade zaslužnim pojedincima.

"Oni koji su dali život u oba svetska rata, najbolje su znali da se sloboda ne podrazumeva, a da je ona prvi preduslov sreće. Zato, žrtujući svoje vreme za dobrobit Požarevca i Srbije, na najbolji način uvažavamo i poštujemo daleko veću žrtvu koju su oni odneli - svoje živote. Današnji program, između ostalog, promoviše neke ljude koji su upravo svojim uspesima i radnom biografijom iskazali svoju zahvalnost precima", rekao je gradonačelnik Saša Pavlović. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Ove godine nagrade su uručene dr Jasmini Živković, predsednici Кola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“ u Požarevcu, dr Jasmini Nikolić, direktorki Istorijskog arhiva u Požarevcu i Radetu Milovanoviću, treneru višebojaca. Obrazloženje o nagradama pročitajte na LINKU.

U ime nagrađenih obratila se dr Jasmina Nikolić. 

"Zbog ovog mesta na kome smo danas, 80. godina posle borbi za oslobođenje otadžbine, smatram da Oktobarska nagrada jeste dokaz da se trud, rad i postignuti rezultati vrednuju. Takođe, smatram da nagrada ima za cilj ne da bude kruna dosadašnjeg rada, već podsticaj još većem i kvalitetnijem pregnuću", rekla je Nikolić.

Foto: J. Milenković/Boom93

Na svečanoj akademiji dodeljeno je priznanje počasnog viteza 61. Ljubičevskih konjičkih igara Zorani Arunović, koja je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila zlatnu medalju u streljaštvu.

"Ove godine sam uspela da stavim krunu na svoju karijeru koja traje već 23 godine i koja je bila poprilično dobra i koja je još uvek poprilično dobra, i to na najbolji mogući način – osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu. Hvala vam što ste prepreznali značaj te medalje i tog trenutka i dodelili mi titulu počesnog viteza Ljubičevskih konjičkih igara. Ovo je definitivno nešto što ću pamtiti do kraja života", navela je Arunović u obraćanju.

Foto: J. Milenković/Boom93

Osim Zorane Arunović, nosilac titule počasnog viteza 61. LjKI je još jedan osvajač olimpijskog zlata u streljaštvu - Damir Mikec.

Gosti današnje svečanosti bili su državni sekretari, predstavnici ambasada Ruske federacije i Belorusije, gosti iz Bitolja, poslanici Narodne skupštine, predstavnici Vojske Srbije i Mistarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Srpske pravoslavne crkve, članovi Gradskog veća, odbornici, direktori republičkih i lokalnih javnih preduzeća i ustanova.  

"Mi smo kao narod mnogo stradali, dali smo velike žrtve, ali iz tih žrtva, te borbe moramo da naučimo da ne treba i da se ne može pobeđivati samo na bojnom polju. Moramo da pobedimo na drugačiji način - mladošću, snagom, energijom, kulturom, privredom", rekao je državni sekretar Dejan Antić. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Nakon obraćanja i dodela nagrada, usledio je prigodni program koji je pripremio orkestar "Gvardija".

Foto: A. Stepanović/Boom93

 

Podsetimo, pre svečane akademije, položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku Kosovskoj ulici, kao i na spomenicima Sovjetskim vojnicima i Streljanim rodoljubima na Čačalici.