Moj grad

Poziv amaterskim pozorištima da se prijave za učešće na Festivalu "Milivojev štap i šešir"

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

U toku su prijave amaterskih pozorišta za učešće na 21. Festivalu amaterskih pozorišta „Milivojev štap i šešir”.

Sva zainteresovana pozorišta mogu se prijaviti na imejl adresu Centra za kulturu Požarevac ([email protected]) do 10. januara 2024. godine.

Selektor festivala ponovo će biti Aleksander Bako, reditelj i glumac iz Stare Pazove.

Festival amaterskih pozorišta „Milivojev štap i šešir” biće održan krajem februara 2025. godine, po 21. put.

Festival „Milivojev štap i šešir” ⎯ amaterske glumačke svečanosti (susreti varoških pozorišta Srbije) nastale su kao pandan Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović”, koje se svake godine održavaju u Požarevcu početkom aprila, u sećanje na glumca Milivoja Živanovića, rođenog Požarevljanina. Za razliku od Glumačkih svečanosti, na kojima učestvuju profesionalna pozorišta, učesnici Festivala „Milivojev štap i šešir” jesu amaterska pozorišta. Ovaj festival prvi put je organizovan 2005. godine.

Svake večeri žiri dodeljuje po jednu specijalnu nagradu (za slikovito predstavljanje lika) i jednu glavnu nagradu – repliku Milivojevog štapa sa graviranom pločicom i ukoričenim znamenjem kao uverenjem o nagradi. Iz kruga svakovečernjih dobitnika štapa žiri na kraju festivala bira i sveukupnog pobednika. Tog pobednika, najboljeg među najboljima, daruje i Milivojevim šeširom sa ugraviranom pločicom i ukoričenim znamenjem, te tako taj glumac kompletira nagradu.

Na ovogodišnjem, dvadesetom festivalu, Milivojev šešir dobio je Aleksandar Tadić za ulogu Save odžačara u predstavi "Klaustrofobična komedija" Pozorišta "Poetski teatar" Obrenovac, u režiji Duška Aškovića.