Kultura

Aleksandar Tadić laureat 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Aleksandar Tadić laureat je 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir".

Štap koji je dobio šeste takmičarske večeri Aleksandar Tadić kompletirao je Milivojevim šeširom. 

Tumačio je ulogu Save odžačara u predstavi "Klaustrofobična komedija" Pozorišta "Poetski teatar" Obrenovac, u režiji Duška Aškovića. Nakon odigrane predstave sa Aleksandrom Tadićem razgovarali smo o predstavi, kao i o prednostima amaterskog pozorišta u odnosu na profesionalno

Kako se navodi u obrazloženju žirija, prikazane predstave, zahvaljujući posvećenim glumačkim ansamblima, ohrabrile su nas da uprkos smutnim, tranzicionim vremenima postoje i mladi, a i stari amaterski glumci koji su posvećeni pozorišnoj umetnosti, sa idejom da nas ne samo zabave nego i ozbiljno opomenu na goruće društvene probleme.

"U tom smislu se posebno izdvojila ,,Klaustrofobična komedija“ Dušana Kovačevića, jednog od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca, koja je duboko utemeljena u savremenoj društvenoj zbilji. U misaonoj i odličnoj rediteljskoj postavci – koju između ostalog prate gotovo ujednačena glumačka ostvarenja posebn se – selektivnim, maštovitim i preciznim glumačkim sredstvima – izdvojio Aleksandar Tadić, koji je izuzetnom glumačkom uverljivošću osmislio i dočarao slojevitu i veoma zahtevnu ulogu Save odžačara", smatra žiri.

Caption

Publici se nakon dodele obratila direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić, koja je svečano zatvorila festival.

U čast pobednika Amatersko pozorište "Branislav Nušić" Centra za kulturu Malo Crniće izvelo je predstavu "Iza božjih leđa". To je pobednička predstava 16. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”, a režirao ju je Dejan Cicmilović

U konkurenciji za glavnu nagradu, pored Aleksandra Tadića, bili su:

Žiri festivala ove godine činili su reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, kao i Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja, i Dragana Ivošević, profesorka u penziji. 

Selektor 20. Amaterskih glumačkih svečanosti "Milivojev štap i šešir" hio je glumac i reditelj Aleksander Bako.

Tokom trajanja festivala publika je mogla da pogleda izložbu kostima Tine Leposavić, koja je organizovana kao prateći program festivala.