Društvo

Miltaun Mel, mrmot koji prognozira kraj zime, uginuo tik pred Dan mrmota

FOTO: Instagram screenshot / Milltown Mel

FOTO: Instagram screenshot / Milltown Mel

Miltaun, Nju Džerzi – Svakog februara, stotine posmatrača hrle u paviljon Američke legije da vide lokalnu slavnu ličnost, mrmota Mela, nadajući se da on tog dana neće videti svoju senku. Ipak, ovogodišnji Dan mrmota neće biti isti kao do sada.

Mrmot koji predviđa vremenske prilike uginuo je dan pre svog velikog dana, prenosi kanal Fox 5. Tradicija kaže da će zima trajati još šest sedmica ukoliko mrmot vidi svoju senku, a u suprotnom možemo očekivati rano proleće.

Događaj predviđanja vremenskih prilika otkazan je u gradiću Miltaunu, jer nije bilo moguće tako brzo naći zamenu za Mela.
Na Fejsbuk stranici posvećenoj Melu, objavljena je vest: „Sa žalošću vas obaveštavamo da je Mel prešao preko mosta duge.“

Baner Boom93 Android aplikacija

Ova tradicija došla je u Miltaun 2009. godine kada je lokalni bračni par ovaj običaj video u američkom gradiću Panksatoni u državi Pensilvanija i doneo ga kući sa sobom.

Svakako, u Panksatoni će se danas održati ceremonija Dana mrmota i mrmot zvani Fil će dati finalnu reč kada je u pitanju prognoza do kraja ove zime i početka proleća.

Iako je FIl poznatiji mrmot, stanovnici Miltauna tvrde da je Mel bio precizniji u davanju prognoza.