BBC News

Amerika: Poverljiva dokumenta pronađena kod bivšeg potpredsednika Majka Pensa

ReutersBivši potpredsednik Majk Pens Poverljivi dokumenti pronađeni su u kući bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa u najnovijem otkriću tajnih spisa. Dokumenti, koje je advokat Pensa otkrio prošle nedelje u njegovoj kući u Indijani, predati su Federalnom istražnom birou (FBI). Specijalni zastupnici već istražuju poverljiva dokumenta pronađena kod predsednika Džoa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa. […]

Mike Pence

Reuters
Bivši potpredsednik Majk Pens

Poverljivi dokumenti pronađeni su u kući bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa u najnovijem otkriću tajnih spisa.

Dokumenti, koje je advokat Pensa otkrio prošle nedelje u njegovoj kući u Indijani, predati su Federalnom istražnom birou (FBI).

Specijalni zastupnici već istražuju poverljiva dokumenta pronađena kod predsednika Džoa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je pod krivičnom istragom zbog navodnog pogrešnog rukovanja dosijeima.

Zastupnici Pensa obavestili su Nacionalni arhiv o ovim dokumentima.

FBI je došao u dom bivšeg potpredsednika da ih preuzme, dodali su u posebnom saopštenju.

Prema zakonu, dokumenti iz Bele kuće treba se šalju u Nacionalni arhiv kada se mandat završi. Propisi nalažu da takvi spisi bezbedno arhiviraju.

„Nekoliko dokumenata sa oznakom poverljivosti“ su „nenamerno spakovani i preneti“ u dom bivšeg potpredsednika Pensa na kraju mandata Donalda Trampa, napisao je njegov advokat u saopštenju američkim medijima.

Majkl Pens je zatražio advokata specijalizovanog za rukovanje poverljivim informacijama da pregleda spise u njegovom domu „posle otkrića poverljivih dokumenata u rezidenciji predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu“, navodi se dalje u saopštenju.

U petak je tokom 13-časovne pretrage kuće predsednika Bajdena u Delaveru pronađeno još šest poverljivih dokumenata.

Predsednik je ponudio pristup „svom domu kako bi omogućio Ministarstvu pravde da izvrši pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsedničkom evidencijom i potencijalnim poverljivim materijalom“, rekao je Bauer u saopštenju u subotu.

Advokati aktuelnog američkog predsednika izjavili su da je prva serija poverljivih dokumenata pronađena 2. novembra u Pen Bajden centru, istraživačkom centru u Vašingtonu.

Druga serija zapisa pronađena je 20. decembra u garaži u njegovoj kući u Vilmingtonu, dok je drugi dokument pronađen u skladištu kuće 12. januara, rekli su njegovi advokati.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]