BBC News

Endrju Tejt: Influenser u intervjuu za BBC negirao optužbe za mizoginiju i silovanje

BBC U svadljivom intervjuu za BBC, Endrju Tejt negira da je potpirivao kulturu mizoginije, braneći vlastitu reputaciju. Kad mu je BBC predočio niz navoda, između ostalog konkretne optužbe za silovanje, trgovinu ljudima i iskorišćavanje žena, za šta se trenutno nalazi pod istragom rumunskih tužilaca, Tejt ih je sve odbacio. Upitan da li su njegovi kontroverzni […]

Andrew Tate

BBC

U svadljivom intervjuu za BBC, Endrju Tejt negira da je potpirivao kulturu mizoginije, braneći vlastitu reputaciju.

Kad mu je BBC predočio niz navoda, između ostalog konkretne optužbe za silovanje, trgovinu ljudima i iskorišćavanje žena, za šta se trenutno nalazi pod istragom rumunskih tužilaca, Tejt ih je sve odbacio.

Upitan da li su njegovi kontroverzni stavovi o ženama štetni po mlade, influenser je tvrdio da je on „sila dobra“ i da „čini dobra dela po uputstvima boga“.

Ovo je bio Tejtov prvi televizijski intervju za neku veliku medijsku kuću otkako je u aprilu u pušten u kućni pritvor iz policijskog pritvora u Rumuniji.

Tejt, koji je iznova pokazivao nepoverenje u tradicionalne medije, ima ogroman broj sledbenika na internetu, ali njegovi stavovi su do sada ostajali neosporeni u direktnom intervjuu kao što je ovaj.

On je pristao na naš intervju bez unapred zadatih uslova.

Odbacio je svedočanstva pojedinačnih žena upletenih u aktuelnu istragu koje su ga optužile za silovanje i iskorišćavanje.

I opisao je jednu drugu ženu, koju je BBC anonimno intervjuisao početkom godine, kao „imaginarnu“, tvrdeći da ju ovaj medij izmislio.

Dotična žena, koja je dobila pseudonim „Sofi“ da bi joj bio zaštićen identitet, rekla je za BBC Radio 4 da je pošla sa Tejtom u Rumuniju uverena da je on zaljubljen u nju.

Tamo je na nju izvršen pritisak da se snima pred veb kamerom i da istetovira Tejtovo ime na vlastitom telu, ispričala je ona.

Upitan za Sofino svedočanstvo, Tejt je za BBC rekao:

„Ja vama činim uslugu kao tradicionalnom mediju, pridajem vam važnost, samim tim što govorim za vas. I sada vam kažem, ta Sofi, koju je BBC izmislio, nema lice. Niko ne zna ko je ona. Ja to znam.“

Sofi trenutno pomaže rumunskim tužiocima u njihovoj istrazi.

Lusi Vilijamson na intervjuu sa Endrju Tejtom

BBC

Takođe sam mu predočila zabrinutost školskih nastavnika, viših policijskih zvaničnika i aktivista za ljudska prava povodom uticaja njegovih stavova.

U nju spadaju i komentari izvršne direktorke organizacije „Krize silovanja u Engleskoj i Velsu“, koja je izjavila da je „duboko zabrinuta zbog opasne ideologije mizogine kulture silovanja koju širi Tejt“.

Sedeći preko puta mene na maloj fotelji, Tejt je rekao da su te optužbe „apsolutno smeće“.

Kasnije tokom intervjua, rekao je da je „krajnje neiskreno“ „pretvarati se“ da on nanosi štetu mladim ljudima.

Upitan za organizacije koje ga okrivljuju za sve veći broj slučajeva napada na devojke i uznemiravanje nastavnica, on je rekao:

„Nikada, ali nikada nisam podstrekivao nijednog učenika da napadne nastavnika, bilo muškog ili ženskog, nikada.“

„Zagovaram predani rad, disciplinu. Sportista sam, protiv sam droga i alkohola, zagovaram religiju, protivnik sam zločina nožem.

„Protiv sam svakog mogućeg problema u savremenom društvu.“

Tejt je rekao da su neki njegovi komentari izvučeni uz konteksta ili im je namena bila „šaljive prirode“ – poput video rasprave u kojoj je rekao da su ženine genitalije vlasništvo njenog muškog partnera.

„Ne znam da li razumete šta je sarkazam. Ne znam da li razumete šta je kontekst.

„Ne znam da li razumete šta je satirični sadržaj“, rekao mi je on kad mu je skrenuta pažnja na njegov vlastiti komentar.

Njegov opis ne odgovara tonu internet snimka koji su pogledali BBC novinari.

Endrju Tejt

BBC

Negirao je da je priznao da je vršio emocionalnu manipulaciju nad ženama, uprkos komentarima koje je lično izneo u prethodnoj verziji njegovog vlastitog internet kursa Univerzitet za muvanje.

Uvod na toj internet stranici je glasio: „Zovem se Endrju Tejt… i ja sam najkompetentnija osoba na čitavoj ovoj planeti da vas nauči muško-ženskim odnosima.“

Kako se dalje navodi Tejtov posao je da „upoznam devojku, izađem sa njom nekoliko puta, spavam s njom, navedem je da se zaljubi u mene tako da će uraditi sve što joj kažem i onda je postavim pred veb kameru kako bismo mogli zajedno da se obogatimo.“

Ta stranica je u međuvremenu uklonjena sa interneta.

Upitan za to u intervjuu, Tejt je odgovorio da „nikad to nije rekao.“

Sugerisala sam da su mu kontroverzne izjave donele mnogo novca privukavši pratioce koji su se potom prijavljivali na plaćene kurseve za to kako postati uspešan muškarac.

„Ja sam istinska dobra sila u ovom svetu. Možda toga još niste svesni, ali bićete jednog dana.

„I ja istinski verujem da delujem po uputstvima boga da bih činio dobra dela i pretvorio ovaj svet u bolje mesto“, glasio je njegov odgovor.

Tokom našeg razgovara, koji je trajao skoro 40 minuta, Tejt je nekoliko puta pokazao prstom na, kako je rekao, „papiriće“ koje sam ponela sa sobom, govoreći mi da „pričam gluposti“ i da „treba prvo malo da istražim“.

U znak nepoverenja prema tradicionalnim medijima, našu posetu i intervju snimio je njegov tim za njihovu vlastitu upotrebu.

Pošto smo otišli, tvrdio je da je BBC obećao da će postavljati samo „umivena pitanja“.

Iako je BBC iz kurtoazije poslao teme za razgovor pred intervju, kao što to nalažu naše uredničke smernice, nismo se unapred dogovorili oko pitanja koja ćemo postavljati i jasno smo stavili do znanja da će se naš intervju baviti širokim rasponom tema i da će to biti dinamična rasprava sa zahtevnim pitanjima.

Pre nego što smo napustili zgradu, Tejt je postavio poruku na društvene mreže obećavši da će objaviti vlastitu verziju intervjua, što je ubrzo nakon toga i učinio.

BBC je pažljivo pratio njegov slučaj od kraja prošle godine, kad su braća Tejt privedena, i razgovarao je sa svedocima, bivšim zaposlenima, komšijama i saradnicima, kao i onima koji učestvuju u istrazi, kako bi sklopio autentičnu sliku o boravku braće Tejt u Rumuniji.

Braća se sada nalaze u šestom i poslednjem mesecu pod sudskom kontrolom u ovoj istrazi, a podizanje bilo kakve optužnice očekuje se u roku od nekoliko narednih nedelja.


Pogledajte i ovaj video

Endru Tejt: Kako rumunska policija vodi slučaj trgovine ljudima protiv kontroverznog influensera
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]