BBC News

Kolumbija i kriminal: Ozloglašeni narko bos Otonijel izjasnio se krivim pred sudom u Americi

Getty ImagesDario Antonio Usuga uhapšen je u oktobru 2021. i u maju 2022. izručen Americi Ozloglašeni kolumbijski narko bos Dairo Antonio Usuga, takođe poznat kao Otonijel, izjasnio se krivim po optužbama za trgovinu drogu pred američkim sudom. Otonijel je bio vođa najmoćnije kolumbijske kriminalne bande više od devet godina. Uhapšen je u svom skrovištu u […]

Otonijel

Getty Images
Dario Antonio Usuga uhapšen je u oktobru 2021. i u maju 2022. izručen Americi

Ozloglašeni kolumbijski narko bos Dairo Antonio Usuga, takođe poznat kao Otonijel, izjasnio se krivim po optužbama za trgovinu drogu pred američkim sudom.

Otonijel je bio vođa najmoćnije kolumbijske kriminalne bande više od devet godina.

Uhapšen je u svom skrovištu u Kolumbiji u oktobru 2021. i izručen SAD prošle godine.

Otonijel je predvodio kartel Zalivskog klana i Amerika ga je tražila, između ostalog, i zbog optužbi za trgovinu drogom, ubistava policajaca i regrutovanja dece za kriminalne radnje.

Njegovo hapšenje u oktobru 2021. godine okončalo je sedmogodišnju poteru.

Zalivski klan je krijumčario između 180 i 200 tona kokaina godišnje, prema kolumbijskim vlastima.

Ovaj 51-godišnjak je pristao da preda 216 miliona dolara prihoda od droge.

Otonijel se u sredu izjasnio krivim za „vođenje kontinuiranog zločinačkog poduhvata“, kao i za optužbe za krijumčarenje i distribuciju droge.

Preti mu kazna kazna od 20 godina do doživotnog zatvora.

Jedan od tužilaca opisao je Otonijela kao „najznačajnijeg kolumbijskog trgovca narkoticima još od [vođe Medeljinskog kartela] Pabla Eskobara“.

Amerika ga optužuje da je izvezao najmanje 73 tone kokaina između 2003. i 2004. godine.

Otonijel je uhvaćen u skrovištu u ruralnom delu provincije Antiokvija na severozapadu Kolumbije, blizu granice s Panamom.

Sjedinjene Države su ponudile nagradu od pet miliona dolara za pomoć u njegovom pronalaženju.

Kolumbijske snage bezbednosti godinama su pokušavale da ga uhvate i konačno su uspele u oktobru 2021, kada su ga stotine policajaca i vojnika pronašle u sigurnu kuću u ruralnom delu kolumbijske provincije Antiokija.

Otonijel je koristio mrežu ruralnih kuća u kojima se skrivao i izbegavao hapšenje.

Nije koristio telefon, već se oslanjao na kurire za komunikaciju.

Ko je Otonijel?

Dairo Antonio Usuga zvani Otonijel vodio je najveću kriminalnu bandu u Kolumbiji

EPA
Dairo Antonio Usuga zvani Otonijel vodio je najveću kriminalnu bandu u Kolumbiji

Rođen u Antiokviji početkom sedamdesetih, Otonijel je menjao grupe kojima je pripadao – od nekoliko gerilskih i paravojnih, među kojima i Fark (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), velike marksističko-lenjinističke pobunjeničku grupu, preko Ujedinjene snage samoodbrane Kolumbije (AUK), krajnje desničarske paravojne grupacije do bande za trgovinu drogom.

Kada je AUK raspušten 2005. godine, počeo je da radi za narko-bosa Danijela Rendona Ereru, poznatog kao Don Mario – vođu klana Usaga, koji je kasnije postao poznat kao Zalivski klan.

Otonijel je postao šef Zalivskog klana, ranije poznatog kao klan Usuga, pošto je prethodnog vođu – njegovog brata Huana de Diosa Usugu – policija ubila u raciji na novogodišnjoj zabavi pre deset godina.

Kolumbijske snage bezbednosti označile su bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD opisuju kao „teško naoružanu [i] izuzetno nasilnu“.

Banda, koja deluje u mnogim provincijama i ima jake međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem narkotika i ljudi, ilegalnom eksploatacijom zlata i iznuđivanjem.

Veruje se da ima oko 1.800 naoružanih pripadnika koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa.

Mnogi članovi bande ranije su hapšeni i u Argentini, Brazili, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Banda, koja deluje u mnogim provincijama i ima rasprostranjene međunarodne veze, bavi se trgovinom drogom i ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata i iznudom.

Kontroliše mnoge rute koje se koriste za šverc droge iz Kolumbije u SAD, pa čak do Rusije.

Kolumbijska vlada, međutim, veruje da je banda desetkovala broj ljudi poslednjih godina, jer su mnogi njeni članovi bili prisiljeni da se kriju u udaljenim područjima u džungli.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk