BBC News

Rusija i Ukrajina: Situacija oko Bahmuta se stabilizuje, tvrdi Kijev – Zelenski poručio Zapadu: Nemamo municiju za kontraofanzivu

Reuters Iako žestoke borbe oko Bahmuta, grada na istoku Ukrajine ne prestaju, Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga ove države tvrdi da se „situacija stabilizuje“, zahvaljujući ogromnim naporima ukrajinske vojske. Ruski napad na Bahmut u velikoj meri zaustavljen je zbog „ekstremne iscrpljenosti“ ruskih snaga, piše u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane. Kako se dalje navodi, Moskva je […]

Bahmut

Reuters

Iako žestoke borbe oko Bahmuta, grada na istoku Ukrajine ne prestaju, Valerij Zalužnji, glavnokomandujući Oružanih snaga ove države tvrdi da se „situacija stabilizuje“, zahvaljujući ogromnim naporima ukrajinske vojske.

Ruski napad na Bahmut u velikoj meri zaustavljen je zbog „ekstremne iscrpljenosti“ ruskih snaga, piše u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

Kako se dalje navodi, Moskva je usredsređena na oblasti severnije i južnije od Bahmuta.

I Ukrajina i Rusija su krive za kršenje ljudskih prava i vansudska pogubljenja ratnih zarobljenika, saopštila je posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU).

Međutim, ukrajinske vlasti su, za razliku od ruskih, omogućile međunarodnim posmatračima pristup mestima pritvora i započele istrage o većini navodnih ubistava zarobljenih ljudi, dodaje se.

U izveštaju misije UN navedeni su podaci ubistvima do 25 ruskih i 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Prema podacima Posmatračke misije UN za ljudska prava, u Ukrajini su zabeležene 133 žrtve seksualnog nasilja, među kojima 85 muškaraca, 45 žena i tri devojčice.

U danu kada je Bratislava poslala četiri lovačka aviona MiG-29 Kijevu, Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, traži od zemalja Evropske unije veću podršku i odlučnost u slanju dodatnih količina oružja i opreme.

Moskva je saopštila da su slovačke vlasti prekršile sporazum o vojno-tehničkoj saradnji sa Rusijom 1997, prema kojem Slovačka može da dostavi oružje trećim zemljama, ali samo uz saglasnost Rusije kao njihovog proizvođača i prodavca.


Dan 395.

  • Situacija oko Bahmuta, na istoku Ukrajine se stabilizuje, tvrde zvaničnici
  • Obe strane u ratu su kršile ljudska prava i ubijale ratne zarobljenike, kaže Posmatračka misija UN
  • Prema podacima Posmatračke misije UN za ljudska prava, u Ukrajini su zabeležene 133 žrtve seksualnog nasilja, među kojima 85 muškaraca, 45 žena i tri devojčice
  • Slovačka je poslala Ukrajini prva četiri aviona MiG-29, Zelenski traži od EU država još veću podršku i pomoć u oružju
  • Kineski plan „osnova za okončanje rata“, kaže Putin – opširnije pročitajte ovde
  • Jevgenij Prigožin se sprema da smanji aktivnosti Vagner grupe u Ukrajini i „ponovo se usredsredi na Afriku“, izveštava Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore
  • Prisilnom deportacijom ukrajinske dece u oblasti pod kontrolom Moskve, Rusija je počinila ratne zločine, kažu UN – opširnije pročitajte ovde

Smiruju se napadi oko Bahmuta

Iako je stanje na frontu i dalje najteže u pravcu Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, situacija se stabilizuje, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

Grad je već mesecima na meti napada i u ruševinama je.

Zapadni zvaničnici su procenili da je između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika ubijeno ili povređeno u Bahmutu od prošlog leta.

Moskva je željna pobede pošto nije uspela da ostvari veliki uspeh u poslednje vreme.

Uprkos tome, vojni analitičari veruju da Bahmut sada ima malu stratešku vrednost, a da je značaj grada sada simboličan.

Smatraju i da bi veliki broj ruskih žrtava mogao biti glavni razlog zašto se Ukrajina nije povukla iz grada.

Vojni obaveštajci britanskog Ministarstva odbrane tvrde da je ruska ofanziva na Bahmut praktično stala zbog iscrpljenosti trupe.

U izveštaju se navodi da se Rusija usredsredila na Avdijevku, grad južno od Bahmuta i na severnije delove.

Ruska vojska pokušava da stabilizuje liniju fronta u ovim oblastima.

Hiljade civila u regionu Bahmut živi u užasnim uslovima, sa ograničenim pristupom osnovnim potrepštinama, kažu međunarodni humanitarni radnici.

U samom gradu, prema nekim procenama, ostalo je oko 3,5 hiljada stanovnika, među kojima je 32 dece, bez centralnog grejanja, gasa, energije i vode, sa četiri medicinska radnika.

Zašto je ovaj grad i dalje važan i Moskvi i Kijevu pročitajte ovde.

Zelenski: Nema municije, nema ofanzive

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, rekao je da kontraofanziva Kijeva ne može da počne dok zapadni saveznici ne pošalju veću vojnu podršku.

On je za japanski dnevni list Jomiru Šimbun rekao da neće slati trupe na front bez dodatnih tenkova, artiljerije i raketnih bacača Himars.

Kazao je da situacija u istočnoj Ukrajini „nije dobra“.

„Čekamo da stigne municija od naših partnera“, rekao je on.

A na pitanje o očekivanoj kontraofanzivi, rekao je:

„Ne možemo još da počnemo, ne možemo da pošaljemo naše hrabre vojnike na liniju fronta bez tenkova, artiljerije i dalekometnih raketa.“

Dodao je da ako postoji politička volja, Zapad može da pronađe način da pomogne.

„Mi smo u ratu i jedva čekamo“.

Šta je saopštila Posmatračka misija UN?

Da su obe strane u ratu prekršile pravila ratovanja i da su ubijale ratne zarobljenike.

„Počeću od ruskog vojnog osoblja koje se nalazi u zatočeništvu u Ukrajini.

„Duboko smo zabrinuti zbog proizvoljnih pogubljenja do 25 ruskih ratnih zarobljenika i lica koja su prestala da učestvuju u neprijateljstvima koje su počinile Oružane snage Ukrajine“, rekla je šefica misije UN Matilda Bogner na konferenciji za novinare u Kijevu.

„Iako znamo da su ukrajinske vlasti pokrenule istrage u pet slučajeva, koji obuhvataju 22 žrtve, nemamo podatke ni o jednom sudskom postupku“, dodala je.

Polovina od 229 ruskih ratnih zarobljenika sa kojima je razgovarala misija UN govorila je o njihovom zlostavljanju u zatočeništvu, navodi se u izveštaju.

„Duboko smo zabrinuti i zbog egzekucija 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika nakon što su ih zarobile ruske oružane snage.

„Pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner su izvršili 11 od ovih pogubljenja“, rekla je šefica Posmatračke misije UN.

Početkom marta ukrajinske vlasti su objavile snimak, za koji tvrde da prikazuje pogubljenje zarobljenog ukrajinskog vojnika Aleksandra Macijevskog.

Na snimku se može čuti kako nenaoružani Macijevski kaže „Slava Ukrajini!“, nakon čega je ubijen.

Godinu dana invazije

BBC


Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk