BBC News

Srbija, troškovi života: Beograđane od februara očekuje skuplji Infostan, a širom Srbije već stižu veći računi za vodu i grejanje

BBC U moru povećanja cena svih namirnica i računa za komunalije koji poskupljuju širom Srbije, Beograđane će od februara sačekati veći računi za grejanje i vodu. Grejanje poskupljuje iz opravdanih razloga, jer su značajno porasle cene energenata koje toplane koriste, poput struje, gasa i mazuta, kaže Dejan Stojanović, iz udruženja Toplane Srbije. „Lokalne samouprave nisu […]

Računi će porasti od februara

BBC

U moru povećanja cena svih namirnica i računa za komunalije koji poskupljuju širom Srbije, Beograđane će od februara sačekati veći računi za grejanje i vodu.

Grejanje poskupljuje iz opravdanih razloga, jer su značajno porasle cene energenata koje toplane koriste, poput struje, gasa i mazuta, kaže Dejan Stojanović, iz udruženja Toplane Srbije.

„Lokalne samouprave nisu podizale prethodnih godina cene grejanja paralelno sa rastom cena energenata i električne energije, sad se nakupio taj dug i ovo je posledica svega toga.

„Duško Radović je rekao `koliko me rastuži poskupljenje, toliko me oraspoloži obrazloženje`, ali sva dosadašnja su zaista razumna“, kaže Stojanović za BBC na srpskom.

Od početka grejne sezone, prema njegovoj računici, bar 17 toplana u Srbiji je podiglo cene potrošačima.

Zašto grejanje poskupljuje?

Vlada Srbije je još 2015. godine usvojila metodologiju za određivanje cene snabdevanja toplotnom energijom.

Na osnovu nje, lokalne samouprave svake godine u skladu sa zahtevima toplana određuju cenu grejanja.

Prvog septembra toplane podnose izveštaje za nastupajuću grejnu sezonu, navodeći da li ima potrebe za promenom cena o čemu odlučuju opštinske i gradske vlasti.

„Ako u toku grejne sezone energent poskupi za više od tri odsto, onda može da bude podnet zahtev za novo poskupljenje.

„Imali smo 12 odsto poskupljenje prirodnog gasa u junu i dodatno 11 odsto, i električna energija je poskupela, a najugroženije su toplane koje rade na mazut koji je za godinu dana poskupeo 67 odsto“, kaže Stojanović.

Tamo gde se cene za potrošače nisu menjale, toplane će od lokalnih samouprava iz budžeta dobiti tu razliku kroz subvencije, dodaje on.

„Ako recimo, toplane kažu da je sad 80 dinara, a treba da košta 100, a iz vlasti neće da podignu cenu, najčešće zbog socijalnog mira, onda tu razliku od 20 dinara pokriva lokalna samouprava“.

Tako su, na primer, Piroćancima koji se greju na daljinsko grejanje od septembra računi poskupeli za 12,5 odsto, a da poskupljenje ne bi bilo veće Toplana dobija subvencije iz budžeta, rekao je gradonačelnik tog grada Vladan Vasić.

grafika

BBC

Šta je novo u Beogradu?

Na objedinjenom računu „Infostana“ poskupela je stavka hladne vode, odvođenja otpadnih voda i takozvane pogonske spremnosti sistema, što je fiksni deo cene na mesečnom nivou, za 12,5 odsto.

„To će u narednom periodu omogućiti uredno snabdevanje vodom svih potrošača kojima Beogradski vodovod isporučuje vodu, kao i neometan rad sistema za odvođenje otpadnih voda“, saopštili su iz preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija.

Novi cenovnik stupa na snagu od 1. februara 2023.

Za one koji su priključeni na toplane, i stavka grejanje će ubuduće biti veća.

Najpre, toplotna energija će da poskupi za pet odsto, a može se očekivati još jedno povećanje kasnije.

„Ukoliko u toku 2023. godine dođe do povećanja cena energenata, što je već izvesno, biće potrebno izvršiti još jednu korekciju cena toplotne energije, vodeći računa o platežnoj sposobnosti stanovništva“, saopštile su iz preduzeća Beogradske elektrane.

Pošto su od januara poskupele i usluge „Gradske čistoće“, mesečni računi „Infostana“ za beogradsku porodicu koja živi u stanu od 50 kvadrata i troši oko 15 kubika vode od februara biće veći za oko 540 dinara, računica je lista Novosti.

Drugi gradovi u Srbiji i poskupljenja

  • Grejanje Vranje

Od leta važe i nove cene grejanja u Vranju, i to „10 odsto za fizička, a 30 odsto za ustanove“.

„Cena grejanja za fizička lica je 98,60 dinara po metru kvadratnom bez PDV-a, a za pravna 157 dinara bez PDV-a“, izjavio je Goran Petrović, direktor preduzeća „Novi dom“ za Danas u septembru.

  • Grejanje Niš

Daljinsko grejanje je poskupelo i u Nišu je i to fiksni deo cene za 18 odsto, a promenljivi deo za šest odsto, izjavio je direktor niške „Gradske toplane“ Predrag Milačić.

„Niška toplana apsolutno primenjuje metodologiju, svaka promena cene ulaznih energenata, cena ide gore ili dole, što kod drugih nije slučaj“, kaže Stojanović.

  • Grejanje i topla voda Novi Sad

Veće dažbine nisu zaobišle ni Novosađane.

Gradsko veće donelo je sredinom decembra odluku da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto, prenosi 021.rs.

Ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti sa 90,2 na 100,5 dinara.

Umesto dosadašnjih 224,3 dinara, nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku.

U odluci nije navedeno kada će tačno početi primena novih cena.

  • Voda Valjevo

U Valjevu, gradu u Zapadnoj Srbiji, nema daljinskog grejanja, pa ni poskupljenja, ali je lokalno Gradsko veće još u junu 2022. odlučilo da se poveća cena snabdevanja vodom za piće i to u rasponu od 10 odsto na Divčibarama, do 84 odsto za privredu.

Cena vode za građane, škole, Zdravstveni centar, ustanove i korisnike socijalne pomoći u Valjevu povećana je za 32 posto, objavile su Kolubarske.

Takođe je usvojen zahtev da se plaća i usluga prečišćavanja otpadnih voda što korisnike u gradu na Kolubari košta 26,21 dinar za kubni metar, a što ranije nije bio slučaj.

račun za infostan

BBC

Šta se još može očekivati?

Novi troškovi, posebno za grejanje.

Međunarodni monetarni fond je u decembru predložio još tri poskupljenja cene struje do maja 2024.

U Vladi potvrđuju da će povećanja biti, a dinamiku i procenat odrediće štednja i stabilnost Elektroprivrede, preneo je RTS.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je predlog MMF-a opravdan jer je samo od septembra prošle do septembra 2022. godine berzanska cena struje uvećana deset puta.

„Pored ovoga, moguće je da će biti poskupljenja gasa još jednom ili dva puta, a svaka promena energenta koji je ulazna komponenta rezultira promenom cene.

„Važi i obrnuto, ukoliko se cena smanji, da se smanji i cena grejanja“, kaže Stojanović.

Toplane u Srbiji uglavnom koriste mazut, struju, gas i manji deo njih drvene sečke, a cene svih stavki variraju usled energetske krize.

„Živimo u vrlo neizvesnim vremenima“, napominje Stojanović.


Možda će vas zanimati i ova priča

Srbija i troškovi života: Šta je recesija i kako može uticati na vaš život
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk