BBC News

Velika Britanija i kraljevska porodica: Smrt princeze Dajane u središtu memoara princa Harija

ANDREW KELLY Od gubitka majke, preko gubitka poverenja u porodicu do gubitka nevinosti – memoari princa Harija malo toga ostavljaju skrivenim. U knjizi nazvanoj Spare (Rezerva ili Potrošni) opisuju se svađe sa bratom, uzimanje psihodeličnih droga, ljubavne veze i želja da mu se otac ne oženi ponovo posle majčine smrti. To je seks, droga i […]

Prince Harry

ANDREW KELLY

Od gubitka majke, preko gubitka poverenja u porodicu do gubitka nevinosti – memoari princa Harija malo toga ostavljaju skrivenim.

U knjizi nazvanoj Spare (Rezerva ili Potrošni) opisuju se svađe sa bratom, uzimanje psihodeličnih droga, ljubavne veze i želja da mu se otac ne oženi ponovo posle majčine smrti.

To je seks, droga i ljutnja i članovi kraljevske porodice.

Ali, tu su i duboki ožiljci nerazrešene tuge, uz stalne osvrte na princezu Dajanu.

Pogledi princa Harija su jasni od prve stranice i posvete – za suprugu Megan, decu Arčiju i Lilibet i „naravno“ njegovu majku.

Ništa za njegovog brata Vilijama, oca Čarlsa i snaju Ketrin, princezu od Velsa.

Takođe, knjiga otkriva da su sukobljena braća jedan drugog nazivali nadimcima Harold i Vili.

Otkrivajući još jedan zanimljiv detalj, princ navodi da je saznao da je kraljica Elizabeta Druga preminula čitajući sajt BBC Njuz na telefonu.

Objavljivanje ove kontroverzne knjige pratilo je curenje informacija iz memoara i prerano puštanje u prodaju u Španiji, zbog koje su mediji, među kojima je i BBC, dobili kopije pre zvanične promocije.

Kada se knjiga posmatra kao celina, očigledan je bes koji princ još uvek oseća zbog većeg dela života koji je proveo kao mladi član kraljevske porodice, kao i gorčina koja nastavlja da utiče na teške odnose sa porodicom.

Hari govori i o zaostavštini „zastrašujućih napada panike“ i anksioznosti zbog koje ga je oblivao znoj kada je trebalo da se pojavi u javnosti i govori pred publikom.

Trag za razumevanje jasnog osećaja princa Harija da ima nedovršenog posla može se naći u rečenici američkog pisca Vilijama Foknera koja je citirana na početku jednog poglavlja: „Prošlost nikada ne umire. Nije čak ni prošla.“

Tu rečenicu koristio je i Barak Obama pre nego što je postao predsednik Amerike, a kroz memoare princa Harija provlači se kao zapis u kamenu.

Prošlost je ta koja dominira njegovom sadašnjicom – kroz osećaj gubitka majke i nedostatak podrške koju je očekivao da će dobiti.

Ovo je prinčeva verzija priče – Kensingtonska palata, gde živi Vilijam sa suprugom Kejt i decom, i Bakingemska palata, gde živi kralj Čarls sa suprugom Kamilom, nisu želele da komentarišu.

Dajana, odnosno njeno odsustvo, jedan je od glavnih likova priče.

Hari, koji Dajanu zove „mamicom“, posećuje ženu sa posebnim moćima koja bi mogla da stupi u kontakt sa njom.

Prince Harry with his mother, 1987

Getty Images

Princ uzima vozača kako bi prošao kroz tunel u Parizu u kojem je njegova majka poginula u saobraćajnoj nesreći 1997, nadajući se da će okončati „deceniju neprestanog bola“, ali njegova patnja postaje još jača.

Kasnije se vratio u tunel sa bratom, princem Vilijamom, i tvrdi da nijedan od njih bio uveren u to da je zvanična verzija o smrti njihove majke istinita, već je naziva „uvredom“ koja otvara više pitanja nego što daje odgovora.

Čini se da je ono što se dešavalo posle smrti princeze Dajane stvorilo razdor između Harija i njegovog oca kralja Čarlsa.

Hari se priseća da ga otac nije zagrlio kada mu je saopštio da je Dajana umrla, sedeći na njegovom krevetu u zamku Balmoral.

Opisuje i traumatični hod za njenim kovčegom, masu koja je pokušavala da ga dodirne i kako je osećao da ne može da zaplače u javnosti.

Princ Hari je i dalje sanjao da će mu se majka vratiti i možda pojaviti u tajnosti, noseći plavu periku i tamne naočare.

„Možda će se pojaviti ovog jutra“, mislio je.

Kate and Meghan, 2019

Richard Pohle
Princ Hari u knjizi iznosi tvrdnje o napetostima među članovima kraljevske porodice

Kada je njegov otac upoznao Kamilu sa sinovima, Hari kaže da se plašio zle maćehe i činilo se da očajnički želi da izbegne da vidi oca ponovo oženjenog bilo kim.

Hari piše i o mladosti i izazovima odrastanja pred očima javnosti, pa navodi i da je uzimao kokain kada je imao 17 godina.

Delovi knjige koji teško da su se pojavljivali u memoarima bilo kog člana kraljevske porodice, opisuje kako je izgubio nevinost u dvorištu iza jednog paba sa „starijom ženom koja je volela konje i tretirala ga kao mladog pastuva“.

Kaže da je u mladosti toliko bio otuđen i pod lupom, da je jedva dočekao da kao vojnik ode u Avganistan.

„Uživao sam u osećaju normalnosti“, piše o dobu bez titula i telohranitelja.

Tvrdi da je ubio 25 talibanskih boraca.

„Ta činjenica me ne ispunjava zadovoljstvom, ali je se takođe ni ne stidim“, kaže.

Mnogo pažnje privukao je konflikt unutar porodice, između prinčeva Harija i Vilijama, a u memoarima se opisuju napetosti u njihovom odnosu, dok Hari brata istovremeno vidi kao „voljenog“ i „najvećeg neprijatelja“.

Sukob kulminira u tvrdnji da je princ Vilijam fizički napao brata, gurajući ga na pod posle svađe tokom koje je Vilijam navodno nazvao Megan „teškom“, „nepristojnom“ i „bezosećajnom“.

Tu je i dosad neispričana priča o načinu na koji je saznao za teško stanje, a kasnije i smrt kraljice Elizabete Druge.

Princ Hari tvrdi da ga je kralj Čarls Treći pozvao da ga obavesti da se zdravstveno stanje bivše kraljice pogoršalo, a kada je Hari planirao da dođe u Balmoral rečeno mu je da se tamo uputi bez supruge Megan.

Kada je sletao u Škotsku, Hari je rekao:

„Pogledao sam sajt BBC-ja. Baka mi je umrla. Moj otac je novi kralj“.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk