Društvo

Bez novih predloga Ministarstva o ceni suncokreta: Zakazan još jedan protest poljoprivrednika

FOTO:Boom93/M.Veljković

FOTO:Boom93/M.Veljković

Poljoprivrednici iz Braničevskog okruga zakazali su novi protest i blokadu ulaza u Požarevac za naredni utorak 9. avgust.

Prema rečima Nedeljka Savića, predsednika Udruženja poljoprivrednika „Stig“, oni su čekali danas da vide da li će Ministarstvo poljoprivrede imati neke nove predloge i garancije koje se odnose na cenu suncokreta, međutim, budući da je reakcija izostala, zakazan je novi protest.

„Nije bilo nikakvih novih predloga, tako da ćemo mi u utorak izaći na ulice i blokirati ulaz u grad. Protest će podržati poljoprivrednici iz Vojvodine, sa kojima smo u kontaktu i koji će u svojim gradovima izaći na protest“, rekao je Savić za Boom93.

Podsetimo, u ponedeljak je održan sastanak poljoprivrednika sa aktuelnim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Kako je nakon sastanka rekao Savić za Boom93 tada nije postignut nikakav konkretan dogovor oko cene suncokreta.

Nismo prihvatili zato što imamo smanjenje prinosa zbog suše i zato što cena od 70 dinara ne pokriva naše troškove proizvodnje. Sada čekamo sastanak u četvrtak da vidimo da li će se izaći sa nekim boljim predlozima, jer nam je rečeno da će se potruditi da pronađu način. Do tada nećemo ništa preduzimati, a tražimo minimum 90 dinara po kilogramu“, istakao je tada Savić.

Savić je tada rekao da poljoprivrednici nisu zadovoljni ishodima razgovora i da će sačekati četvrtak kako bi videli da li će Ministarstvo izaći sa nekim novim predlogom, međutim, kako do toga nije došlo, novi protest sa blokadom ulaza u grad kod mosta na Moravi je zakazan za naredni utorak.

Prema ranijim najavama Savića, poljoprivrednici će proći kroz centar grada i na duže blokirati ulaz u Požarevac. On se izvinio građanima zbog neprijatnosti, ali i rekao da oni nemaju drugi način da se izbore za svoje zahteve.