Društvo

Budžet opštine Kučevo preko 607 miliona dinara

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Odbornici Skupštine opštine Kučevo usvojili su budžet ove opštine koji za narednu godinu iznosi 607.800.000 dinara.

Nacrt Odluke o budžetu za 2023. godinu odbornicima je predstavio Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo, i istakao da ćeprihod od poreza na dohodak da poraste na 183 miliona dinara u odnosu na ovogodišnji i to za oko 20 miliona dinara, na osnovu projekcija i potpisanih memoranduma o saradnji sa nekoliko kompanija koje planiraju da dođu naredne godine

,,Trudićemo se da povećamo naše prihode i da po prvi put u narednoj godini naši prihodi od poreza pređu onu granicu koju dobijamo od namenskih  transfera od Republike Srbije”, kazao je tokom sedniceRajičić.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U izjavi za Boom93 Rajčić je naglasio da su se ove godine bazirali na prihodovanu stranu budžeta, odnosno da prema njegovim rečima što više novca zarade od poreza na zarade.

„Cilj nam je da zapošljavamo ljude i to smo donekle uspeli ove godine, a planiramo još više u narednoj kako bi to građanima vratili na rashodovanoj strani budžeta. Vreme je takvo da moramo da budemo socijalno odgovorni. Najpre da se obezbedi funkcionisanje naših ustanova, škola, vrtića, svih naših Domova zdravlja i Centra za socijalni rad, a planiramo i ulaganje u kapitalnu infrastrukturu, odnosno u lokalne putne pravce. To nam je ono najznačajnije za sledeću godinu“, naveo je predsednik.

Kako dodaje, putevi su godinama propadali i ove godine je fokus bio na magistralnim putnim pravcima, dok će sledeće godine više pažnje posvetiti lokalnim putevima.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„Mi jesmo ove godine zaradili više od 70 miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu, ali nažalost zbog inflacije i porasta stalnih troškova dobar deo će otići na to, a ne na kapitalna ulaganja. Naredne godine ukoliko dođe do stabilizacije i budemo bili u mogućnosti sve ćemo da prebacimo na kapitalna ulaganja, odnosno puteve, vodovod i kanalizaciju, odnosno na ono što je od najvećeg značaja za građane“, zaključio je Rajičić.

Odbornici su usvojili i to da Lokalna poreska administracija, koja je do sada funkcionisala u okviru Sektora za budžet i finansije, od sada bude posebna celina. Takođe, ukinuto je mesto budžetskog inspektora u opštinskoj upravi, umesto koga će biti postavljen interni revizor koji može vršiti i reviziju budžeta.