Društvo

Cena peleta maksimum 38.000 dinara po toni: U Požarevcu ovog energenta gotovo da nema na stovarištima

FOTO: Elements Envato ilustracija

FOTO: Elements Envato ilustracija

Vlada Srbije ograničila je cenu peleta na maksimum 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba je već objavljena u Službenom glasniku i primenjuje se od 5. avgusta narednih 90 dana.

Na jučerašnjoj sednici vlada je ograničila izvoz ogrevnog drveta, kao i određenih vrsta iverja i piljevine. Ova odluka takođe je objavljena u Službenom glasniku i primenjuje se do 1. novembra.

„Uvodi se privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata“, navodi se u Odluci o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Ograničenje se, kako je navelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke.

Podsetimo, kako je Boom93 nedavno pisao, cene ogreva su se u prethodnih nekoliko nedelja smenjivale na dnevnom nivou.

Po sadašnjim cenama koje se u Požarevcu kreću od 350 do čak 400 evra za tonu pelet se katapultirao skoro na vrh liste najskupljih energenata. Međutim, u poslednjih nekoliko nedelja problem je i naći pellet na ovdašnjim stovarištima, jer ga ili nema ili se čekaju nove količine I formiranje cene koja se menja sa svakom novom isporukom.

Kako Boom93 saznaje od nekoliko proizvođača peleta, neki od njih su potpuno zaustavili proizvodnju jer nemaju sirovina za proizvodnju, a prema njihovim rečima ukoliko se sirovine nabave, sa proizvodnjom će opet krenuti u avgustu.

U odnosu na prethodnu zimu kada je tona peleta koštala oko 180 evra, ove godine je isti poskupeo za čak 100 odsto iako još uvek nije sezona.

Sa novom odredbom Vlade Srbije proizvođači i prodavci peleta cenu će morati da spuste na 38.000 po toni, ali postavlja se pitanje da li će ga u narednom periodu i biti za kupovinu budući da poslednjih dana na stovarištima u gradu retko ko je mogao da nađe ovaj energent.