Društvo

CeSID: Referendum protekao u mirnom okruženju, izostala aktivna kampanja

Foto: FoNet
Referendumski proces je protekao u mirnom okruženju, ali je izostala aktivna kampanja koja bi pomogla glasačima da donesu informisanu referendumsku odluku, navodi se u preliminarnoj oceni ustavnog referenduma koju daje CeSID na osnovu informacija mobilnih timova koji su obišli 376 glasačkih mesta u 23 lokalne samouprave.

Sadržajna kampanja je bila primetna tek u proteklih sedam do deset dana kampanje i to mahom uz učešće stručne zajednice, navodi CeSID i dodaje da se, zbog epidemiološke situacije, kampanja odvijala u medijima i na društvenim mrežama, bez javnih događaja.

Referendumski dan je bio miran, a na mestima koje je CeSID posetio, glasanje je proteklo bez krupnih incidenata, ali je bila primetna lošija organizacija glasanja na glasačkim mestima, na šta je uticala i činjenica da na značajnom broju glasačkih mesta nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, ukazuje misija.

Primećeni su problemi sa organizacijom glasačkog mesta, dostupnost, ali ne i revnosno korišćenje epidemioloških sredstava, kao i različite nepravilnosti koje su se ponavljale na različitim glasačkim mestima, poput javnog i porodičnog glasanja kao i upotreba mobilnih telefona.

Paralelna evidencija glasača je primećena na dva glasačka mesta, na jednom unutar glasačkog mesta, a na drugom ispred, ukazuje CeSID.

U saopštenju se dodaje da je RIK, dan uoči glasanja, morao da donese odluku o glasanju građana s teritorije Kosova i Metohije u Vranju, Novom Pazaru, Kuršumliji i Raški čime je uvedena potpuno drugačija praksa, pošto su prištinske vlasti zabranile organizaciju glasanja na teritoriji Kosova i Metohije uz podršku OEBS.

Činjenica da su neposredno pre glasanja izvršene promene zakonodavnog okvira, kao i da je promenjena struktura RIK, kao rezultat međustranačkog dijaloga, u suprotnosti je sa međunarodnim opredeljenjima i dobrom praksom da se krupne promene u pravnom okviru ne rade u godini glasanja, navodi CeSID.

Izvodi iz biračkih spiskova opet nisu bili dostupni na uvid javnosti shodno preporukama međunarodnih posmatrača, iako je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je nadležno za njegovo vođenje, tokom 2019-2021. godine uložilo puno napora da poboljša njegovu

tačnost.

Kao i na ranijim izborima, obaveštenja o glasanju, iako nisu uslov da bi se iskoristilo glasačko pravo, nisu uredno dostavljana što je podstaklo nepoverenje u ažurnost biračkog spiska, zaključuje se u saopštenju CeSID.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend