Društvo

Geolog: Najave o nalazištu zlata kod Žagubice imaju za cilj brži dolazak do profita, ali ne za građane Srbije

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Geolog Branislav Božović izjavio je danas da najave Ministarstva rudarstva i energetike o nalazištu zlata u Žagubici imaju za cilj brži dolazak do profita, ali ne za građane Srbije.

„Ministarstvo bi moralo da izađe sa više informacija kako bi se ispostavilo da je to isplativo, a ne samo da bude vest koja će da frapira javnost… Narod očekuje boljitak i bogatstvo u nekom bržem vremenu, a to je nemoguće“, kazao je Božović za list Nova i dodao da je potrebno mnogo vremena za utvrđivanje koliki bi bio profit Srbije.
Eksploatacija zlata se radi dugi niz godina, a nakon toga neophodno je razviti održivo rudarstvo, kazao je Božović.

Podsetimo kako je Boom93 preneo, Kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) zvanično je saopštila pre nekoliko dana da su nadomak njenog projekta „Timok Gold“ na lokalitetu Čoka Rakita (Homolje, opština Žagubica) pronađeni zlato i bakar, „među drugim uzorcima visokog kvaliteta“, piše Nedeljnik.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta „Timok Gold“, a sa 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po tonu zlata (Au) i 0.11% bakra, kaže se u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potvrdila je juče da je na lokalitetu Čoka Rakita u Žagubici pronađeno bogato ležište zlata.