Društvo

Godinu dana od odluke: Odgajivačnica još uvek nije izmeštena

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Prošlo je godinu dana od usvajanja odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja. Vlasnicima kućnih ljubimaca dat je period šest meseci da se usklade. Vlasnik jedne od odgajivačnice koja se nalazi u Mačvanskoj ulici u Požarevcu još uvek nije ispoštovao odluku o preseljenju izvan centralne gradske zone.

Po novoj odluci o držanju domaćih i egzotičnih životinja odgajivačnice i farme mogu biti locirane isključivo u zonama ruralnog stanovanja, izvan centralne gradske zone. Ukoliko su nalaze u centralnoj gradskoj zoni zahteva se od vlasnika da svoje odgajivačnice, odnosno farme premeste na lokacije određene za tu namenu.

Vlasnik odgajivačnice pasa, koja se nalazi u Mačvanskoj ulici u Požarevcu, još uvek nije ispoštovao odluku o preseljenju izvan centralne gradske zone.

Baner Boom93 Android aplikacija

Sredinom decembra prošle godine vlasnik je dobio rešenje o novčanom kažnjavanju.

Prema nezvaničnim saznanjima, visina kazne je milion dinara. Vlasnik je na kaznu uložio žalbu. Ono što Boom 93 takođe nezvanično saznaje je da vlasnik odgajivačnice gradi nov objekat za smeštanje pasa, van gradske zone. Problem je što sve predugo traje i još uvek se ne zna kada će odgajivačnica biti izmeštena,.

Odgajivačnica je najviše izazvala pažnju javnosti. Podsećamo da problem sa odgajivačnicom imaju stanari iz ulica Vardarske, Kninske i Mačvanske. Remeti se mir više od 700 građana. Osim laveža, smeta i smrad koji se širi, a najstrašnije je leti. Prozore retko otvaraju jer, kako su ranije rekli za Boom 93, ne znaju da li je gora buka ili smrad pasa.

Komunalna inspekcija izvšila je kompletan inspekcijski nadzor u domaćinstvu u ulici Draže Markovića, zbog prekomernog broja pasa u dvorištu, a po odluci o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca.

Rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove, Žaklina Jovović rekla je za Boom 93 da je komunalna inspekcija u avgustu mesecu, po službenoj dužnosti, izvršila kompletan postupak u vezi sa držanjem prekomernog broja pasa u stambenom objektu u ulici Draže Markovića.

Bio je veći broj od dozvoljenog broja, a nije registrovana odgajivačnica. Doneli smo rešenje o uklanjanju prekomernog broja pasa.

Doneto je rešenje o uklanjanju i prosleđeno je izvršnoj službi gradske uprave Grada Požarevca.

Nova odluka od prošle godine, između ostalog, predviđa da domaćinstvo koje ima manje od 5 ari dvorišta, sme da poseduje dva psa, dve mačke ili dve mačke i podmladak, a oni koji imaju više od 5 ari dvorišta, mogu imati do 3 mačke ili 3 psa.

Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca predviđaju da u zajedničkom stanu i dvorištu je dozvoljeno držanje pasa i mačaka samo ako postoji saglasnost svih stanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do 5 pasa i 5 mačaka.

Međutim, komunalna inspekcija ne proverava broj kućnih ljubimaca po domaćinstvima, već je to ostavljeno građanima koji mogu prijaviti, ukoliko kućni ljubimci uznemiravaju komšije u okolnim stanovima ili ako postoji sumnja na neodgovorno ponašanje, zanemarivanje i zlostavljanje kućnih ljubimaca.

Pomenutom Odlukom predviđeno je i da se egzotične životinje mogu se držati “tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanarima”.

Kotrolu poštovanja novih pravila za držanje kućnih ljubimaca i životinja na osnovu Odluke obezbeđuje Komunalna policija. Kazne za nepoštovanje odluke se kreću od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica odnosno od 50.000 do 150.000 za pravna lica.

Boom 93 prati ovaj problem od samog početka.

Pogledajte šta su rekli stanari Vardarske na LINKU.  Možete pogledati i VIDEO prilog.