Društvo

Građani: Svaka porodica da dobije vaučer od 300€ za kupovinu ogreva ili plaćanje računa za grejanje

Foto; S.Lisac
Boom 93 je za građane Požarevca sproveo  anketu “Da li ste spremni za predstojeću zimu?" u kojoj su se, između ostalog, izjašnjavali  o  zagrevanju svojih domaćinstava i koliko su novca potrošili za ogrev. Građani su izneli i mišljenja na koji način država treba da pomogne građanima tokom energetske krize. Anketa, u kojoj je učestvovalo 70 ispitanika, trajala je od 14. do 21. oktobra.

Skoro 70% anketiranih građana (49) priključeno je na sistem daljinskog  grejanja, dok trećina ispitanika (21) koristi neki drugi vid grejanja. Oni koji koriste toplovod izjasnili su se da izmiruju svoje obaveze (93%), dok 6,3 % građana ne plaća redovno svoje račune za grejanje, a bili su i prinuđeni da uzmu pozajmicu od banke, kako bi izmirili dugove.

S druge strane, skoro polovina (47,6%) anketiranih koji nisu na sistemu daljinskog grejanja troši ugalj, pelet koristi 23,8 %, dok se na drva greje 19% Požarevljana. Tek 9,5%  građana za grejanje koristi struju, a skoro 5% brine povodom potencijalnih restrikcija.

Najveći broj građana koji koristi ogrev (15,8%)  dao je 1000 evra za energente za ovu sezonu. Po 1700 evra, odnosno 1600 evra  dalo je 10,5 % ispitanika, a isto toliko anketiranih izjasnilo se da je potrošilo 750 evra za ovu sezonu. Od 500 do 700 evra za grejanje je dalo ukupno 15,9% građana.

Najveće interesovanje građani su pokazali u izjašnjavanju na koji način država treba da im pomogne tokom energetske krize. Neki od anketiranih naveli su da cene energenata moraju biti mnogo manje, jer ne živimo u EU nego u Srbiji sa malim platama, da se dozvoli prodaja uglja sa kopa Drmno, da grejanje počne na vreme kako ne bi uključivali klime i na taj način dodatno trošili struju. Takođe, prema mišljenju građana, država treba da pomogne u isporučivanju uglja penzionerima, da pusti proizvodjače peleta da prodaju i smanje cenu peleta, te da svaka porodica dobije vaučer od 300€ koji će iskoristiti za plaćanje računa za grejanje ili da može da kupi ogrev na stovarištima. Pojedini građani smatraju da država treba da pomogne subvencijama  za priključenje na gas, uvoz i prodaju kvalitetnog uglja ako ga nema u zemlji, kontroliše cene peleta i drugih energenata, uveća subvencije za energetsku efikasnost, kao i manjom birokratijom vezanom za dobijanje subvencija.

Podsetimo, grejna sezona je trebalo da počne 15. oktobra, ali je odložena do danas, jer su nadležni procenili da je oktobar bio natprosečno topao. Radijatori će danas biti topli, što znači da zvanično kreće sezona daljinskog  grejanja.

Onima koji se greju na struju biće otežano ukoliko se dese restrikcije. Ipak, prema rečima prodavaca ove sezone biće isplativije grejanje na struju. Pogotovo jer se na tržištu prodaju grejna tela koja sa sobom nose uštede struje i do 30%.

Kako je ranije najavila državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, neće biti restrikcija električne energije, ali moramo da štedimo energiju kako bismo što manje novca izdvajali za uvoz tokom zime.

Ministarstvo je objavilo preporuke za štednju za domaćinstva, ustanove, institucije, javna preduzeća i privredu koje nisu obavezujuće, a prema projekcijama predviđa se da je moguće uštedeti 15 odsto energije.

Građani koji koriste ogrev ogrev morali su da plate od 50 do 80 % više u odnosu na prethodnu grejnu sezonu.  U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje. Dodala je da se ne planira povećanje cena struje i gasa, te da država subvecioniše i jedno i drugo.

Koliko će građani ove grejne sezone potrošiti na grejanje i koja je varijanta najisplativija saznaćemo sledeće godine na kraju sezone.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • taman da ovi sto imaju Toplifikaciju sto po Kostolcu sto po Pozarevcu budu u pretplati jedno duze vremeposto se grejanje u navedenim mestima kreće od 500 do 3000 dinara,mi sto kupujemo ogrev imamo za mozda dva meseca,tipa pelet ugalj itd

  • Državi su gradjani zadnja rupa na svirali,jer ona više brine o sebi i milionima koje grabi u svoj dzep, kako reče ministarka Zorana,Drzava je postala Dzubox za bogaćenje vladara i bratija oko njega,sramna država a jos sramniji gradjani koji tu izopacenost mirno posmatraju i nista ne čine,postali smo kolonija beskrupuloznog kolonijaliste i sediste, koji umesto da se stidi,on se svim srcem ponosi i usrecuje svojom despotskom vladavinom 24h. na dan.Ludilo mozga.

%d bloggers like this:
Send this to a friend