Društvo

Građani uzeli učešće u ozelenjavanju grada i svoje okoline

Foto/T.S. dodela sadnica u Poljoprivrednoj školi

Foto/T.S. dodela sadnica u Poljoprivrednoj školi

U dvorištu Poljoprivredne škole  danas je organizovana  akcija  u kojoj je građanima i školama sa teritorije grada  Požarevca podeljeno 100 sadnica belog jasena. Akcija je organizovana u okviru projekta  “Posadi svoj hlad” koju sprovodi nevladina organizacija “Zeleni razvojni centar”.

Grad Požarevac u saradnji sa Ekološkim udruženjem Sova u okviru projekta Posadi svoj hlad” koju sprovodi nevladina organizacija “Zeleni razvojni centar”,organizuje po drugi put ove godine deljenje sadnica.

„Ovo je jedan od dokaza da se lokalna samouprava zajedno sa ekološkim udruženjima grada Požarevca  uključuje u ovakve projekte koji mogu da doprinesu  zaštiti životne sredine i ozelenjavanju našeg okruženja.“ – rekao je  predsednik Skupštine grada Požarevca, Predrag Mijatović.

Baner Boom93 Android aplikacija

On je podsetio da je grad u aprilu organizovao još jednu ovakvu akciju na hipodromu kada je takođe podeljeno građanima i javnim ustanovama još 100 sadnica.

Mijatović je pozvao građane da se aktivno uključe i u buduće akcije i tako daju svoj doprinos u ozelenjavanju svoje životne sredine.

Foto/T.S. Učenici Poljoprivredne škole i predstavnici grada i ekološkog udruženja Sova

„Ekološka organizacija Sova je ove godine po drugi put uzela učešće u akciji „ Posadi svoj hlad“ i veoma nam je drago što se grad Požarevac među prvima javio za ovu akciju i time nam se ukazuje da smo mi kao ekološka organizacija uticali na svest naših sugrađana i da se žali veća pošumljenost našeg okruga i grada. Ona je dodala da treba voditi računa o tome da se aktivno sade i zimzelene sadnice da bi i tokom zimskog perioda uticali na smanjenost zagađenja vazduha.“ – rekla je Ana Berišić, ispred Ekološke organizacije Sova.

Foto/ T.S. Ana Berišić dodela sadnica građanima

Berišić je dodala da su ulice u gradu veoma malo pošumljene i da nema  dovoljno drvoreda i apelovala lokalnu samoupravu i  građane da se aktivno radi na ozelenjavanju.

Jesenja podela sadnica  organizovana je u  120 opština i gradova Srbije. Pored Požarevca sa teritorije Braničevskog i Podunavskog okruga učešće su za sada uzeli opština,Kučevo, Veliko Gradište, Golubac,  Smederevo i Velika Plana.

U ovoj akciji planirana je podela 40.000 sadnica belog jasena građanima Republike Srbije gde bi se došlo do ukupnog broja od 100.000 posađenih sadnica u gradskim urbanim sredinama od kada je započeta akciji Posadi Svoj Hlad.