Društvo

Isplata januarskih penzija počinje sledeće nedelje, stiže povišica od 12,1 odsto

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Isplata januarskih penzija počinje sledeće nedelje, odnosno 2. februara, kada će penzije dobiti korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, a sa januarskim čekom penzionerima sleduje i povišica od 12,1 odsto, sa kojom će prosečna penzija u Srbiji iznositi oko 37.825 dinara.

Prema kalendaru isplata koji je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, 4. februara počeće isplata na tekuće račune vojnim i poljoprivrednim penzionerima, a 6. februara korisnicima iz te dve kategorije penzionera koji primanja dobijaju na kućnim adresama ili ih podižu na poštanskim šalterima.

Penzije će poslednji dobiti korisnici iz kategorije zaposlenih, pa će onima koji su se opredelili da penzije primaju preko tekućih računa primanja početi da pristižu 9. februara, a ostalima 10. februara.

Podsetimo, kako je nedavno za RTS izjavila direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond) Jelica Timotijević, penzije će i u ovoj godini biti redovne, sigurne i stabilne i da u PIO Fondu ima dovoljno sredstava za te prinadležnosti. Naglasila je da će januarska penzija biti veća za 12,1 odsto, kao i novčana pomoć za negu drugog lica i iznosiće 24.696 dinara.

Najniža penzija u Srbiji biće 20.631, a najviša 190.023 dinara. Najniža poljoprivredna penzija sa januarskim čekom iznosiće 16.220 dinara. I nadoknada za pogrebne troškove osiguranika je uvećana i sada je 56.858 dinara.