Društvo

Kako bi izgledao skijaški centar pored Žagubice?

Foto: Homoljske planine / Youtube screenshot
Opština Žagubica usvojila je plan detaljne regulacije – prva faza skijališta „Beljanica“.

Plan detaljne regulacije nadovezan je na master plan Stig – Kučajske planine – Beljanica.

Kako se navodi u ovom planu, predviđen je razvoj planinskog turizma na potezu Beljanica i Homoljske planine. Beljanica je tipična krečnjačka planina asimetričnog izgleda. Na severu se postepeno spušta prema žagubičkoj kotlini, a na jugu prema Resavi. Po svojim povoljnostima za razvoj turizma izdvajaju se lokaliteti Busovata i Rečke. Procenjuje se da na površini od 510 ha postoje potencijali za 11 000 skijaša.

Planom je predivđen i turistički lokalitet Busovata koji se nalazi u središnjem delu Beljanice na oko 20 km od Žagubice. Tu su izuzetno pogodni tereni za skijanje, s tim da još uvek ne postoji infrastruktura. Lokalitet Busovata funkcionalno je povezan sa lokalitetom Rečke koji se nalazi severozapadno, a udaljen je 24 km od Žagubice. Na oba lokaliteta nalaze se atraktivne potencijalne skijališne zone, a istočno od lokaliteta Busovata nalazi se zona Velike Treste sa potencijalnom skijališnom zonom Straža – Kulija.

Ovaj turistički centar se nalazi u zoni skijališta Beljanica-Busovata na nadmorskoj visini od 1050 m.Teren je još uvek slobodan, a planira se izgradnja smeštajnih kapaciteta od 300 ležaja čija će kategorija biti 3 i 4 zvezdice. Tu je planirana izgradnja hotela, pansiona i etno sela.

Baner Boom93 Android aplikacijaOsim staza, smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, izuzetno je važna i planska izgradnja parkirališta, kako za goste koji borave na ovom prostoru, tako i za izletnike i tranzitne goste. Celokupna izgradnja mora poštovati ekološke standarde i principe i ne sme biti suprotna postojećim prirodnim vizurama.

Planirano je da skoro sve staze budu duže od 1 km što je vrlo povoljno zbog mogućnosti dužeg skijanja i povećanja kapaciteta staza. Osim toga, ove staze su planirane na nadmorskim visinama iznad 800 metara sa najčešćom razlikom u nadmorskoj visini od preko 200 metara. Na taj način ovde mogu skijati sve kategorije skijaša, od rekreativaca do iskusnih sportista.

Prilikom planiranja staza za skijanje treba koristiti srednji kapacitet korišćenja, što iznosi 1500 osoba/čas. Koeficijent učestalosti korišćenja žičara iznosi 3, odnosno 500 osoba/čas po jednoj žičari. Po skijalištima mogući kapacitet je: za skijalište Beljanica 11.000 skijaša istovremeno, a za skijalište Straža/Kulija ovaj kapacitet iznosi 10.000 skijaša.

Pregledna karta obuhvata plana

Skijalište Beljanica zahvata prostor od 12 km², na kome se nalaze alpsko i nordijsko skijalište. Predviđa se izgradnja 11 žičara (7 vučnih i 4 sa sedištima); 30 km alpskih ski staza 50 m širine; 18 km nordijskih ski staza (3 km, 5 km, 10 km), širine 6-8 m; 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac-restorana. Kapacitet skijališta je 7.000 jednovremenih skijaša na alpskom skijalištu.

Najznačajniji razvojni turistički punktovi planskog područja:

 • Turistički lokaliteti: Lisine,  Busovata  (primarni  centri  u  okviru  Parka prirode “Kučaj-Beljanica” u kojima će se, u skladu sa režimima zaštite, razvijati turistički  resursi  i  infrastruktura),  Krupajsko  vrelo  i  Resavska  pećina (sekundarni centri);  turistički  kompleksi:  “Jelen”,  “Grđenica”,  Vrelo  Mlave,  vazdušna  banja “Zdravča”, termalna banja “Suvi Do”, Despotovačka banja i “Kladenac” (obuhvata turističke punktove “Hilendar/Jasenovac” i “Gospodarev kamen/Trešnjevica”);
 • Agro-turistički kompleksi: “Homolje”,  “Krepoljin”,  “Lipovica”  (eko-farma), “Bliznak/Bela reka” (eko-farma), “Lomnica” i “Panjevac”;
 • Etno-parkovi: “Laznica”, “Trška” i “Ribare”;
 • tranzitno-turistički punktovi: “Obršja  Lipe”  (istočna  kapija  Homolja)  i “Gornjak (zapadna kapija Homolja);
 • Kampovi (ribolovački): “Vlaško polje” i “Ribare”;
 • Drugi specijalizovani turistički  punktovi:  speleološki  centar  “Krepoljin”  i park maketa “Vojnik”;
 • Info punktovi –  ulazne  stanice  u  zaštićeno  područje  Parka  prirode  “Kučaj-Beljanica”  (7  potencijalnih  lokacija  na  preseku  putnih  pravaca  sa  granicom zaštićenog područja);
 • Vizitorski centri: “Osanica”,  “Divljakovac”,  “Mala  Ravna  reka”, “Vinatovača”, “Vrtačelje”, “Mali kamen” i “Samar”;
 • Prihvatni ski-punktovi: “Crni vrh”, “Busovata” i “Rečke”;
 • Planinarsko-alpinističko-speleološko-paleološki punktovi i punktovi/poligoni eksteremnih sportova  i  kontrolisane  avanture (slobodno penjanje,  paraglajding,  orijentiring  i  ):  “Gornjačke  planine”, “Potkrš”, “Ponikva”  i  “Lisine”  (speleologija),  “Velika  Tresta”  (orijentiring),  “Resavska pećina” (avantura-park), “Zdravča”, “Dubašnica” i “Predeo”;
 • Naselja sa izraženim turističkim funkcijama: Despotovac, Žagubica, Resavica, Krepoljin, Stenjevac, Laznica,  Milanovac,  Panjevac,  Sladaja,  Strmosten,  Ravna Reka, Osanica, Suvi Do, Sige i Jelovac.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Razvijate skijaški centar na planini od cca 1000 m/nv, koja ima koliko snežnog pokrivača u toku godine? Što je još gore, količina snega opada iz godine u godinu zbog sve izraženijih klimatskih promena i toplijih zima. Ja bih stvarno voleo da se razvije Žagubički kraj, ali ovo je neminovno investicija (sve i da neko hoće da da novac), koja je osuđena na propast, na žalost.

%d bloggers like this:
Send this to a friend